Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Президентът трябва да се прибере в президентството"

Атанас Атанасов: Защо още няма разследване кой и защо е записал заседанието на ПП?

"Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство"

Снимка: БГНЕС

"С втория мандат ще успеем да прекратим политическата криза. С редовно правителство и с работещ парламент да бъдат посрещнати всички предизвикателства. Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати. За да могат да работят ефективно институциите, трябва да бъдат в мандат". 

Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ, лидер на ДСБ. 

И допълни, че хората искат редовна власт, която да решава проблемите на държавата

"При настоящето разпределение в парламента това е единственият начин за конструиране на мнозинство, което да избере правителство. За нас е важно как това правителство изглежда като персонален състав и как то ще действа. България е над всичко, над всички боричкания и страсти". 

В предаването "Неделя 150" той попита как е възможно да има запис на заседание на политическия орган на политическа сила, която ще получи мандат за управление на страната, и да няма разследване кой и с каква цел го е осъществил: 

"Това, което Радостин Василев обяснява, че е записал на таблета си, не е вярно. Има технически механизми за проверка на това нещо. Кой записа заседанието на ПП? Коя е тази сила, която мобилизира капацитет, за да се опита да предотврати създаването на редовно правителство? В цялата тази история Радостин Василев е инструмент. Как се записват закрити заседания на политически органи? Цялото това нещо е тежко активно мероприятие срещу демократичната страна". 

По думите му въпросът с делата на трупчета ще се реши със съдебна реформа

"Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство и да предотврати собственото си отстраняване. Най-разумно би било парламентът да състави комисия, която детайлно да прегледа нещата. Явно тук става въпрос за политически ход, а не за търсене на отговорност. Но това не означава, че няма основание за търсене на отговорност от Бойко Борисов". 

Според него президентът трябва да се прибере в президентството, "защото той трябва да олицетворява единството на нацията, а не ежедневно да работи за нейното разделение".  

"Крайно време е да възстановим парламентарната република". 

Интервюто на Явор Стаматов с Атанас Атанасов в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!