Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Евлоги Станчев: Украйна: Само Путин ли е виновен?

| обновено на 05.06.23 в 12:31
Жена оглежда разрушения си дом в околностите на Одеса, юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д-р Евлоги Станчев, от Института по Балканистика на БАН, сподели своите виждания и прогнози по актуални теми в ефира на "Нашият ден". Той изрази очакванията си към развитието на ситуацията в Русия, прогнозирайки възможност да се появи недоволството сред руснаците и етническите общности в страната.

Д-р Станчев подчерта още, че недоволството сред руснаците и общностите в Руската федерация, които са въвлечени в "престъпната война на Кремъл", ще се увеличава и проявява все по-силно. И предвижда, че то може допринесе за центробежни сили в самата Руска федерация.

Докато много анализатори и коментатори обвиняват само политическото ръководство и президента Владимир Путин за войната и негативните последици от нея, д-р Станчев постави въпроса “дали само Путин е виновен“. Той смята, че руският народ, с мълчаливото одобрение на войната, също носи своята вина.

Той припомня, че след трагедията в Буча имаше огромни призиви за повторение на подобни акции. Руският народ, според д-р Станчев, е под влиянието на “всеобхватна пропаганда“ и отказва да “прогледне“. Пасивността не може да бъде оправдана с мотива, че такава е генералната линия“, твърди той.

Експертът спомена и проблематичната ситуация в Северно Косово, като отбеляза, че проблемите в този регион не са нови и не са започнали през последните седмици.

Чуйте разговора в звуковия файл?


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна