Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ангел Христов не е починал в болницата в Дупница, а в дома си

Ангел Христов
Снимка: БГНЕС

Ангел Христов не е починал в болницата в Дупница, а в дома си, заобиколен от своето семейството. Това каза пред БНР главният лекар на лечебното заведение д-р Ени Лефтеров.

Той уточни, че Христов - единият от т.нар. "братя Галеви", е починал към 22.00 ч. в петък вечерта. Бил е заобиколен само от съпругата си, сина си и дъщеря си. Дори и от охраната му не са знаели за смъртта му, докато не започнала подготовка по погребението му.

Междувременно, от Община - Дупница направиха официално пояснение за издадения смъртен акт за Ангел Христов, един от двамата братя Галеви, който почина в петък вечерта. От администрацията изпратиха до медиите текст.

В изпълнение на служебните си задължения служителят по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа - Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта - 08.00 часа на 3-ти юни 2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция.

От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената.

След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт.

С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица.

"В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние е изпълнило законовите разпореждания описани в Закона за гражданската регистрация и Наредбата за функционирането на единната система за гражданска регистрация" се казва в официалното съобщение.

Същевременно от полицията  в Кюстендил съобщават, че "служителите са установили, че има издадено съобщение за смърт от лекар от дупнишка болница, издаден е и смъртен акт. Трупът е закаран за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия".

По-рано днес свещеник от Дупница разкри пред БНР, че е получавал есемеси от т.нар. "братя Галеви" през 11-те години, когато двамата са в неизвестност. В неделя отец Георги Паликарски трябваше да извърши опелото на починалия Ангел Христов. Погребението беше отложено заради образуваните две досъдебни производства, които трябва да установят причините за смъртта на Христов и обстоятелствата при връщането му в България.

Отец Георги Паликарски се познавал добре с "братя Галеви" и преди да бъдат осъдени и да напуснат страната. И той не знае къде са се били установили за тези 11 години, докато ги издирваха, но през това време продължавал да получава от тях SMS-и.

"Въпросът е този, че ми пращаха поздрави, SMS-и за Великден, за Честито Рождество Христов, Христос Воскресе. Предполагам, че SMS-ите са от тях, но да са били изпращане от България - това са глупости".

Отец Георги е категоричен, че Пламен Галев не е в България:

"Не, не. От някъде ще изскочи някоя сензация и за него".

Днес трябва да бъде извършена аутопсията на починалия Ангел Христов, за да стане ясна причината за смъртта му. На дупнишкото гробище вече е изкопан гробът, където ще бъде положен. Това е в близост на гробищния храм и е на видно място.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени