Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков.

Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение. Затова и никой от семейството не допуска, че младият наследник ще поеме по пътя на голямото изкуство, а не на хуманитарните науки, както повелява родовата традиция.

След Леон Суружон Ангел Станков продължава обучението си в Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов, а също така и при Манук Парикян и Ифра Нийман в Лондон. Гастролира в Европа, Съединените щати, Япония, Тайван, Южна Корея, Куба и др. Развива и активна педагогическа дейност, като от 1996 г. е професор.

Като оркестров изпълнител Ангел Станков е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 2000 г. Изявява се и като диригент, заставайки на пулта на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков и Истанбул.


В областта на камерната музика той е дългогодишен примариус на квартет "София", а през 90-те години на XX век е част и от клавирно трио "Димитър Ненов". Но венецът на кариерата му в това направление безспорно е участието му в легендарното цигулково дуо "Станков-Радионов", превърнало се в своеобразна емблема на съвременната българска камерна музика. Сред многобройните успехи на дуото се откроява Първата награда от Първия фестивал на камерната музика в Осака, Япония през 1993 г., където двамата свирят заедно с пианистката Теодора Несторова. За привързаността на Станков и Радионов към каузата на основаното от тях цигулково дуо свидетелства и любопитния факт, че в началото на 80-те години на отминалия век двамата първоначално отказват да станат част от Софийската филхармония, за да се занимават изцяло с камерна музика. Този смел ход от страна на двамата, по онова време млади музиканти, не остава без последствия от страна на тогавашния главен диригент на филхармонията – композиторът Константин Илиев.

За щастливата развръзка на творческата им сага, наречена "Софийска филхармония", както и други моменти от жизнения и професионален път на Ангел Станков ще научите от самия него, ако бъдете на честотите на националната програма „Христо Ботев“ и предаването "Студио музика" във вторник, 6 юни от 19.30 ч. В предаването свои мисли и благопожелание към юбиляря изказват и цигуларят Павел Златаров, концертмайстор на Софийската филхармония, една от любимите студентки на проф. Станков - Кристина Хинова, понастоящем примариус на квартет "София", пианистката Жени Захариева и, разбира се, Йосиф Радионов.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна