Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно  декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", гласи съобщението на прокуратурата.

Искането за сваляне на имунитета на Кирил Петков идва близо 2 години, след като прокуратурата сама обяви, че няма как да го разследва за декларацията за гражданството му, с която беше сезиран и Конституционният съд. 

Важно е да се уточни, че това, че се предлага на Иван Гешев да поиска имунитета му, не означава, че той ще го направи. Подобен казус имаше вече с депутата Делян Добрев. Когато главният прокурор върна искането, тъй като не било достатъчно добре аргументирано.

През декември 2021 година, малко след като Кирил Петков стана министър-председател, Софийската районна прокуратура и специализираната прокуратура заедно на брифинг съобщиха, че въпреки че е подал декларация с невярно съдържание, според действащия Наказателен кодекс, това не може да бъде престъпление.

По това време районният прокурор на София Невена Зартова заяви, че "действително декларацията е отразена невярна декларация, но има единствено заявителски и уведомителен характер".

Това, което успяхме да научим, е, че в някакъв период, който прокуратурата отказа да уточни, е била направена проверка на този отказ и той бил отменен не от горестоящата прокуратура, а директно от Върховната касационна прокуратура.

Предстои да видим какви ще са действията на главния прокурор. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна