Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за бюджета: Удължаване на срока и предизвикателства за финансовата устойчивост

| обновено на 06.06.23 в 12:25
Снимка: архив

Бюджетната комисия в парламента прие ново удължение на "удължителния" Закон за бюджета, чийто срок изтича на 10 юни. Това решение се прие, с цел да се осигурят плащанията и социалните разходи, тъй като, в случай че не бъде приет бюджетът за 2023 година, няма да има достатъчно средства за покриване на социалните разходи.

Председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова посочи в интервю за “Нашият ден“, че “удължаването на удължителния бюджет е логично и нормално“, тъй като без приет бюджет за 2023 година не е възможно да се прилага бюджетът от миналата. Също така, очаква се да има увеличение на социалните разходи, свързани с възрастните хора и пенсиите.

От друга страна, членът на Фискалния съвет Любомир Дацов посочи, че при продължаващите дефицити и липсата на нов лимит за дълг, ако не бъде променена посоката в приходите или разходите, дефицитът може да достигне между 1,5% и 2% от БВП, което е по-високо от текущото ниво.

Бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков изрази в предаването необходимостта от коренни промени в разбирането на управляващите относно държавния бюджет. Той подчерта, че бюджетът трябва да се използва като инструмент за постигане на целите и приоритетите, заложени в политиките и програмите на правителството, с фокус върху подобряване на публичните услуги и благосъстоянието на гражданите.

Според Цветков в момента бюджетът се възприема като публичен ресурс, който се разпределя между бюджетните организации и се използва предимно за заплати и капиталови разходи, които осигуряват нормалното функциониране на администрацията. Въпреки това Цветков поставя под въпрос положителните ефекти от това нормално функциониране и насочва вниманието към необходимостта от антициклична политика.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени