Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От министерство на болестите да стане министерство на здравето"

Министър Христо Хинков: Да се намери управител на НЗОК, който не гледа на нея като на банка

"Здравната система работи в режим на недостатъчност на кадри, на прекалено роене на болници и на непрекъснато увеличаване на доплащането"

| обновено на 07.06.23 в 13:15
Проф. Христо Хинков
Снимка: БГНЕС

"Ако премахнем порочните практики в здравеопазването, свързани с нерегламентирани дейности, за които прокуратурата би трябвало да е наясно, здравеопазването е много стройна система, която продължава да работи независимо от атаките и всички промени и изкривявания, които бяха извършени през последните 20 години". Това заяви пред БНР новият здравен министър проф. Христо Хинков. 

Министърът подчерта при поемането на поста, че не е използвал думата "чистка" по време на разговорите за бъдещото управление с мандата на "Продължаваме промяната – Демократична България", от които изтекоха записи. При символичното приемане на властта в Министерството той не отговори на въпроса дали ще направи кадрови промени. 

"От министерство на болестите да стане министерство на здравето" – за това се е амбицирал проф. Христо Хинков, който по професия е психиатър, бивш заместник-директор на НЗОК и на Националния център по обществено здраве и анализи. Минути след като влезе в новия си кабинет, той обеща пред своя предшественик Асен Меджидиев, че ще прегледа всички започнати проекти

"Принципът е този - след като е започнат един проект, след като са вложени средства и усилия, той трябва да бъде завършен, а не да бъде спрян. Това включва и Детската болница".

Здравната система работи в режим на недостатъчност на кадри, на прекалено роене на болници, което още повече изхабява ресурса, и на непрекъснато увеличаване на доплащането", заяви здравният министър и посочи, че ще поиска увеличение на средствата за профилактика в извънболничната помощ

"Задължително трябва да се прехвърлят средства, има такова разбиране и в парламентарната група, така че това ще стане".

По думите му намалява броят на общопрактикуващите лекари и "трябва да се намерят мотиви и стимули тази професия да стане атрактивна, заплащането не е единственият начин те да се почувстват значими, има и много други неща":

"Трябва да се намери начин общопрактикуващите лекари да не се чувстват чиновници, а лекари. И да са достойно възнаградени". 

Бившият здравен министър Асен Меджидиев обясни при предаването на властта на заместника му, че обещаното от него изработване на методика за остойностяване на лекарския труд е почти завършено. То е свързано и с очакваното приемане на новия бюджет на Здравната каса. 

"Има начини, които могат да позволят на Здравната каса да отказва сключване на нови договори от болниците, които могат да бъдат ясно определени чрез Национална здравна карта, чрез Акредитационния механизъм и други такива елементи", обясни новият здравен министър и уточни, че трябва да се намери модусът, който да запази финансовия ресурс на Здравната каса, който непрекъснато намалява от тези договори, които се сключват с нови и нови потребители:

"Трябва да се оптимизира работата на Здравната каса. Да се намери управител на НЗОК, който не гледа на нея като на банка, а като на разпределител на финансовите средства, които отиват за здраве".

Проф. Хинков съобщи, че все още е в процес на избиране на екипа, с който ще работи в Министерството на здравеопазването:

"Академик Денков не ми постави никакво условие, когато ме покани, аз му поставих едно - да мога да си избера екипа и заместниците".

Интервю на Снежана Иванова с проф. Христо Хинков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работиха: Наталия Кръстева, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!