Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще внесе промени в дългосрочния бюджет на ЕС

Снимка: архив

Заради подкрепата за Украйна Европейската комисия ще внесе промени в дългосрочния бюджет на Съюза до 2027 г. За 2024 година Комисията предложи бюджет на ЕС в размер на 189,3 милиарда евро.
В бюджета се предвиждат плащания за близо 113 милиарда евро по фондовете за възстановяване от пандемията от COVID-19. Най-много средства са предложени за земеделците – 53,8 милиарда евро по Общата селскостопанска политика, а за рибарите - 1,1 милиард от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

За регионално развитие и сближаване се предвиждат 47,9 милиарда, за подкрепа на партньорите на ЕС - 15,8 милиарда, за научни изследвания и иновации – 13,6 милиарда, а за стратегически инвестиции - 4,6 милиарда.

За Европейската космическа програма Комисията предлага 2,1 милиарда, за социално сближаване - 10,3 милиарда, за опазване на природата - 2,4 милиарда, за защита на границите - 2,2 милиарда. За разходи, свързани с миграцията, предложената сума е 1,7 милиарда, за отбрана - 1,6 милиарда, за функционирането на единния европейски пазар - 947 милиона, за здравеопазване – 754 милиона. За сигурността - борбата с тероризма, радикализацията, организираната престъпност и киберпрестъпността, се заделят 726 милиона, а за сигурни спътникови съобщения - 213 милиона евро.

Проектобюджетът за 2024 г. е част от дългосрочния бюджет на ЕС, приет през 2020 г. Условието е 30 на сто от него и от Механизма за възстановяване и устойчивост да бъдат използвани за борба с климатичните промени.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна