Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи ще присъства в Люксембург на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи"

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще присъства за първи път на заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург. Основни теми ще бъдат състоянието на Шенген и пакта за миграцията и убежището.

Министър Стоянов ще проведе двустранни срещи със свои колеги по въпроса за присъединяването на България към Шенген.

На приемането ни в пространството за свободно движение се противопоставят Австрия и Нидерландия, като Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния, а Нидерландия - само на България. 

В частта по пакта за миграцията и убежището ще бъде разгледано сътрудничеството с трети страни за ограничаването на миграционния натиск.

Шведското председателство определи като свой ключов приоритет постигане на споразумение по две досиета - регламента за системата за управление на убежището и миграцията и за процедурите за предоставянето на убежище.

Министрите ще дебатират и последствията от агресията на Русия срещу Украйна за вътрешната сигурност на ЕС, както и временната защита на украинските бежанци.

Очаква се те да одобрят заключения за укрепването на гражданската защита, в т.ч. при химически, биологически, радиологични или ядрени инциденти. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна