Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка, за което Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда и за сигурността на Запорожката атомна централа. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта Румен Радев. 

  

Президентът на Украйна е посетил наводнената Херсонска област. По-рано Володимир Зеленски призова за незабавна намеса на международните хуманитарни организации за справяне с последиците от разрушаването на язовир "Каховка" и критикува ООН и Червения кръст за недостатъчната им реакция. 
„Ако международните организации не дойдат в зоната на бедствие, това означава, че те не съществуват изобщо или че са неспособни“, каза Зеленски.

Световната банка ще подкрепи Украйна, като направи бърза оценка на щетите и нуждите на хората в засегнатия район. Висш служител посочи, че разрушенията имат много сериозни последици за осигуряването на основни услуги и за околната среда.

Украинските власти съобщиха, че над 5900 души са евакуирани от наводнените райони. Засегнати са 30 населени места, от които 10 под контрола на руските сили.

Под вода са 600 квадратни километра, повечето - под руски контрол, включително разрушеният язовир. Хиляди хора бяха евакуирани. Русия обяви, че от седем издирвани петима са загинали.

Според руския посленик във Вашингтон Анатолий Антонов в американските медии се провежда целенасочена кампания за дезинформация за станалото в Каховската ВЕЦ, като целта е прехвърляне върху Русия на отговорността на Украйна.

Антонов обвини властите там, че са извършили терористична атака, довела до мащабни наводнения и екологична катастрофа и отбеляза че "вашингтонските покровители на Киев никога не го критикуват, а поощряват всички удари, от които страдат руснаци".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна