Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът в Кипър се е възстановил от ефекта на санкциите над Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туризмът в Кипър се е възстановил от ефектите на санкциите срещу Русия и влиза в интензивния летен сезон с очаквания за рекорден брой чуждестранни посетители, стана ясно от изявления на заместник-министъра на туризма Костас Кумис в парламента.

Кипър преодолява загубата на руския пазар, който бе втори по значение за острова, като успява да привлече посетители от други страни.

Пристиганията на туристи от началото на годината досега са с 38% повече от миналата и с 8% повече от рекордната за страната 2019 г., посочи заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

На мястото на туристите от Русия и Украйна се увеличава броят на гостите от Израел, Великобритания, Полша, Унгария, Германия, Австрия.

Индикациите досега показват, че Кипър може да очаква 8% увеличение на туристите за цялата година, каза заместник-министърът.

Според браншови организации резервациите за летния сезон са „доста добри“ и техният поток ще продължи до октомври.

Нарастват значително и приходите от туризма. През първото тримесечие на тази година те надхвърлят 200 млн. евро, което е с над 46% повече от същия период миналата година, съобщи Статистическата служба.

Правителството продължава и тази година плановете за субсидии на туристическия бизнес.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна