Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Анна Лазарова
Снимка: личен архив

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем".

Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък се случи да попадна на стихосбирки, написани след повече или по-малко продължително мълчание на автора. Причините за това смълчаване са различни, но симптоматично е, че след паузата се появяват по правило силни и вълнуващи строфи. Изкушен съм да предположа, че "в дълбокото е немотата на поета". В дълбокото – на чувството и мисълта – е поезията на Анна Лазарова, в онази човешка дълбина, в която се срещат и сливат делничното и вълшебното, добре познатото ни и връхлитащото ни чудо. И ние, читателите на тази великолепна поезия, трябва да благодарим на поетесата, която открехва пред нас вратата към тази дълбина и ни подканва с малко тъжна, но светла усмивка да я последваме."

Анна Лазарова е носител на над 15 награди в областта на литературата и културата, сред които Голяма награда от Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев”, Шумен, 2015 година, втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев”, 2015, Национална литературна награда "Георги Черняков“, 2016, награда на Фондация "Блага Димитрова“ за принос за развитието на българската литература и култура, 2016, награда от Националния литературен конкурс "Георги Давидов“, 2017 награда на Софийския университет "Студент на годината“ в раздел "Хуманитарни науки“, 2017 г. и други.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна