Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция се борят за живота на пострадалите при бруталното нападение с нож в Анси

На брега на езерото Анеси, където беше извършено нападението с нож, Франция, 8 юни 2023 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се бори за живота на пострадалите при бруталното нападение с нож в Анси. Четири от шестте жертви са малки деца. Нападателят е задържан, но мотивите му засега са неясни.
Четири деца на възраст между 22 и 36 месеца и двама възрастни над 70 години са жертвите на бруталното нападение в Анси тази сутрин. Повечето са в тежко състояние в болници във Франция и Швейцария, както съобщи за медиите местният прокурор Лин Боне-Матис. Инцидентът е станал на детска площадка в парк край езерото Анси, много туристи и ученици са били свидетели на кървавата сцена, която е била дори заснета.
Разследването е в началото си. Според документите задържаният нападател е 32-годишен сирийски гражданин, получил политическо убежище в Швеция, без адрес във Франция и неизвестен на полицията. Той се представял като християнин и носел кръст и икони. За мотивите и психическото му състояние още няма яснота, антитерористичната прокуратура не се е сезирала по случая. Според очевидци, цитирани в медиите, той е нападнал децата съвсем целенасочено. 
"Потресени сме от това деяние, за което няма думи" - каза от мястото на инцидента премиерът Елизабет Борн. Драмата предизвика вълна от гневни реакции в цялата политическа класа, а Националното събрание промени програмата си и почете пострадалите.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна