Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Финансовият министър досега изповядваше много ясна линия – на изпреварващи разходи. В момента трябва да направи точно обратното"

Любомир Дацов: 3% дефицит е политическа цел, не експертна

"Ако искат да запазят това ниво на разходите, трябва да вдигнат данъците"

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

3% дефицит е политическа цел, а не експертна.

Това заяви пред БНР финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов. По думите му от бюджетарска гледна точка в средносрочен план максимумът на отклонението трябва да бъде 1% спрямо БВП.

В момента мерките са закърпване на ситуацията. Не са истински мерки, които да решат проблема, смята Дацов.

Ако искат да запазят това ниво на разходите, трябва да вдигнат данъците, посочи той. Вдигането на ДДС на 22% за няколко месеца според него би решило както проблема с инфлацията, така и би намалило скоростно дефицита.

Трябва да е ясно, че висок дефицит означава висока инфлация. Тя изтощава ресурсите, които всеки от нас има, по много тих начин, поясни Любомир Дацов.

 "Ние сме в ограничителен режим. Този тип удължаване на бюджета не гарантира изплащането на всички разходи. Министерството на финансите в плащанията, които извършва, ще трябва да прави един вид подреждане по срочност и важност на тези плащания", каза Дацов в предаването "Преди всички".

"Бюджетът продължава да не бъде в идеална форма. Надпреварата на всички партии в Народното събрание плюс подкрепата на сегашния финансов министър за извършването на определен тип разходи разхлаби фискалната политика", напомни Дацов. По думите му дори финансовата криза не е създала толкова бързо такъв огромен размер на дефицити.

Финансовият министър Асен Василев досега изповядваше много ясна линия – на изпреварващи разходи. В момента трябва да направи точно обратното, да овладее ситуацията, подчерта Дацов.

Любомир Дацов изрази скептицизъм относно орязването на капиталовите разходи, което се предлага като мярка за намаляване на дефицита. Дали ще има намаление на капиталовите разходи с произход европейски средства, това не влияе върху дефицита. Компонентът на националното съфинансиране е относително нисък, стана ясно от думите му.

Финансистът изрази очакване "в следващите 3 седмици да имаме бюджет".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени