Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Средновековен Търновград“ съживява легендата за цар Ивайло

Снимка: Предоставена от организаторите

Легендата за цар Ивайло, наричан „смелото сърце“ на средновековна България, се завръща в крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. 170 реконструктори на исторически събития от седем държави ще представят до края на седмицата ежедневието, изкуствата и войнските умения на предците ни от средните векове.  

Тазгодишното издание на средновековния фестивал е посветено на цар Ивайло. Татарските нашествия и живота през 60-е и 70-е години на XIII век, превратностите в живота на „народния“ цар и неговата смърт ще бъдат пресъздадени чрез живи картини, бойни игри и спектакли. 

До края на седмицата в крепостта Царевец във Велико Търново възстановчиците на исторически събития ще покажат забравени занаяти, ще има демонстрация на средновековна кухня, ще бъде разкрита тайната на подправките. 

Обединява ни тръпката към приключението и любовта към историята, споделят участници във фестивала. 

Посетителите на средновековния фестивал ще могат да видят ревю на средновековна мода, куклен театър, вечерни концерти и огнено шоу.  

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна