Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова: България може да подели с Естония ресор Енергетика. Имаме исторически шанс

Цветелина Пенкова
Снимка: БГНЕС

Ресорът на Мария Габриел вече е преразпределен между двама други еврокомисари още с подаването на оставката ѝ. Ние можем да договорим различен ресор и това е много добра възможност. Има ключови теми, по които България би могла да има доста сериозна роля, дори темата енергетика.

Това заяви пред БНР евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент

"Ресор Енергетика би могъл да бъде разширен и такава тема да бъде дадена на държава като България. В момента комисарят по енергетика е Естония. Дори разсъждавайки в посока, че две държави, които не са чак толкова големи и няма да създаде сътресения, биха могли да поделят подобен ресор, не бива да се пренебрегва."

На първо място е важно да се помисли кой ще води преговорите в Европейската комисия, подчерта Пенкова. Тя е категорична, че въпросът за ресора е първостепенен пред този за името, което страната ни ще излъчи за поста.

"Грешна е политиката да тръгваме от имена и след това да търсим подходящ ресор. Има доста сериозен исторически шанс, в който в рамките на оставащата почти година и половина от мандата на ЕК – той приключва ноември 2024-та, България да заеме стабилна позиция."

Поели сме два ангажимента - за почти пълното намаляване на зависимостта от въглищата до 2038 г., тоест за затваряне на голяма част от тези мощности, и до края на 2024 г. да намалим емисиите с 40%, което трудно може да се постигне с оглед на ситуацията с недостига на ключови ресурси и суровини, поясни евродепутатът в предаването "Преди всички".

Възможно е предоговаряне, ако се направи по приемлив начин – да се увеличи срокът, да бъде намален процентът, поясни Пенкова относно втория ангажимент. По думите ѝ това може да се постигне чрез обективни преговори.

"Да отидем и да кажем с колко и докога е възможно."

"Алтернативата е правилен баланс. За да имаш стабилна енергийна система с постоянни цени, ти трябват базови мощности и допълващи такива. ВЕИ-тата са допълващи. Базовите мощности биват три вида – газ, ядрена енергетика и въглища. Ние трябва да изберем този източник на енергия, която е с най-ниско емисионен отпечатък върху природата и икономиката. Това е ядрената енергетика, но сама по себе си тя не би била достатъчна. Това, което в момента се налага като политика в Европа, е много силен, ясен баланс между базови и допълващи, тоест ядрена енергетика плюс ВЕИ. Те зависят до голяма степен от метеорологичните условия, няма как да разчитаме на тях целогодишно, няма как да гарантираме мрежова стабилност", коментира Цветелина Пенкова.

Санкции по отношение на вноса на ядрено гориво няма, уточни тя. По думите ѝ във Франция 30% от ядреното гориво идва от Русия и дори САЩ внасят все още от Руската федерация, защото диверсификацията касае възможните доставчици,  а "в световен мащаб те не са толкова много, когато говорим за ядрено гориво".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна