Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се планираното обръщение на главния прокурор към нацията?

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник, 12 юни, от 9:00 часа.

А за тази вечер беше планирано обръщение към нацията на главния прокурор. По неофициална информация обаче то се отлага, съобщи ресорният репортер Силвия Великова в предаването "Хоризонт за вас".

"Не може да предположим защо е отложено. То изглеждаше като да е обръщение на средата на процедурата. Твърди се, че може би ще изчака да види как ще приключи тя. Вероятно следващият четвъртък ще има решение".

Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на Гешев, внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

Кадровиците започнаха разглеждането и на второто искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор, внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. То е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича български политици "политически боклук".


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени