Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Провал на това правителство рискува да донесе усещане за провал на парламентаризма

Според политолога тази конфигурация ще издържи до тогава, докато едрите корпоративни интереси не се скарат за обществен ресурс

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

В една такава сложна управленска конфигурация не е лесно да се взимат кадрови решения и често те са функция на определени компромиси вътре. Това коментира пред БНР политологът Страхил Делийски.

Според него е по-интересно не дали ще се сменят хора по високите етажи, а на цената на какви компромиси ще се случва това

Мнозинството зад това правителство е малцинство по отношение на неговото представителство в обществото, подчерта политологът в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и добави, че двете коалиции, които поеха управлението, представляват около 1/10 от българските избирателите. Това е доста тънка демократична легитимност, категоричен бе той. 

Първоначалните заявки в областта на финансовата политика показват, че публичните политики, които се планират през бюджета, са до голяма степен в интерес на една още по-малка социална група в България - тези, които са най-високо в социално-икономическата стълбичка, смята Делийски. 

"При тези две положения - бюджетна политика за най-богатите и ниска представителност, много трудно се управлява". 

Според него свръх целта на това правителство е да го има. Оттук нататък явно целите няма да са чак толкова високи, изказа мнението си той.

"Явно е, че имаше помощ от приятел при съставянето на кабинета", коментира Страхил Делийски и подчерта, че това е евроатлантическо правителство. 

По думите му заявката, че през това правителство ще се възстанови парламентарната република е прекалено висока. Провалът на това правителство рискува да донесе усещане за провал на парламентаризма, което е проблем, каза той и призова политиците да внимават, когато си брандират целите и себе си

"Едни такива политически изхвърляния могат да доведат до още по-лоша ситуация". 

Според него проевропейската заявка също е малко пресилена. Евентуален провал на това правителство отново до голяма степен ще бъде преживян като провал на европейската политика, отбеляза политологът. 

"Много зависи от това как в задния двор на политиката ще бъдат договорени компромисите между различните корпоративни играчи, които стоят зад това правителство. Заявката, че политиката ще се прави в парламента, когато цялата управленска конструкция заявиси от компромиса между различните корпоративни играчи, които са извън парламента, е не съвсем адекватна. Ясно е, че стабилността на кабинета не зависи от парламента", коментира той. По думите му сме в началото на процес, който ще бъде доминиран от всякакви различни компромиси, които ще трябва да бъдат обяснявани. 

Правителството ще издържи до тогава, докато едрите корпоративни интереси не се скарат за обществен ресурс, прогнозира Страхил Делийски.

Част от градската либерална общност е склонна да слуша лидерите си, посочи той и обясни, че това са избиратели, голяма част от които не са особено критични към поведението им. Според него обаче е вероятно част от тях да преосмисли отношението си към своите политически лидери. 

Големият проблем на всички партии е, че просто не са популярни, смята политологът и добави, че те не защитават интересите на големи социални групи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени