Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационен център по наркоманиите към община Велико Търново организира конкурс с рисунки

Деца от седем села в община Велико Търново нарисуваха мечтите си. Да играя с приятелите, да свиря на китара, да отида на море, да празнувам рождения си ден, да не бързам да порасна – за това си мечтаят децата в началото на лятната ваканция.


Превантивният информационен център по наркоманиите към община Велико Търново провокира с конкурс децата от младежките центрове в Ново село, Самоводене, Ресен, Малки чифлик, Присово, Пчелище и Шемшево да нарисуват своята формула за щастие, разказа пред "Хоризонт" ръководителят на центъра Десислава Йорданова: 


„Детското въображение е океан от хиляди приказни идеи и възможности и затова прекрасни рисунки получихме за този конкурс. Пожелавам ви от все сърце да продължавате да творите и да вдъхновявате нас, възрастните“.  

Пъстри и весели са рисунките, в които децата от седемте великотърновски села разказват за мечтите си и това затрудни журито да определи победителите в трите възрастови групи, призна Росица Димитрова, директор на общинската здравна и социална дирекция:

„Всички сте се представили много, много добре. Всеки си има своя почерк, своето виждане, своето усещане като формула за щастие, която сте изразили в тези прекрасни рисунки“.  

10-годишната Белослава Борисова от Малки чифлик е победителят при най-малките художници и нейната формула за щастливо детство е да е с приятелите си и да свири на китара: 

„Тези срещи с приятелите ми носят много радост, защото мога да споделям с тях всичко и да се забавляваме. На китара обичам да свиря много интересни пиеси. Пожелавам на приятелите ми през лятото да са здрави, щастливи, да играят много и да се забавляват“.


И като в приказката на Джани Родари за онова приказно магазинче, само с две полички, на което се продава надежда за всички, така и рисунките на децата раздават надежда за щастие. 

За 7-годишната Бюрксан щастието е да играта с връстниците в училищния двор и мечтата да празнува рождения си ден на 26 юни с приятелите от класа. В рисунката на 12-годишната Стефани има силно социално послание и младежки бунт срещу наркотиците и тютюнопушенето, а щастието е в приятелите, почивката и семейството. 15-годишната Рая си предстоя щастието на село без интернет и казва, че формулата ѝ за щастие е да живее волно, по детски, без да бърза да порасне.  



Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна