Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания ще поддържа по-нисък ДДС на храните, докато цените не се възстановят на предишните нива

Надя Калвиньо - първи вицепремиер и министър на икономиката на Испания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания ще поддържа по-нисък ДДС на храните, докато цените не се възстановят на предишните нива

Първият вицепремиер и министър на икономиката в испанското правителство Надя Калвиньо каза, че изпълнителната власт проучва внимателно дали да разшири списъка на хранителните стоки, който са с намалено ДДС. Целта е да се поддържа умерена инфлация и да се облекчат финансово домакинствата.

"Намаляването на ДДС върху хранителните стоки ще се запази, докато нямаме адекватно ниво на цените в тази област, предвид влиянието им върху бюджета на испанските семейства“, каза Калвиньо. Тя уточни, че един от основните приоритети на правителството е да поддържа пътя към умерена инфлация и по-ниски цени.

Според Националния статистически институт на страната инфлацията за месец май е спаднала до 3,2%, а през миналото лято, когато цените бяха най-високи, тя се движеше около 10 на сто.

"Сега анализираме различните мерки, които се прилагат у нас, за да видим кои от тях трябва да бъдат удължени след края на месец юни и от кои вече няма смисъл", каза министър Калвиньо. Пред журналисти тя обясни, че "цената на електроенергията вече се е възстановила на нивата от преди пандемията от Covid 19", на горивата също, и че цената на храната е "най-важното предизвикателство" в момента за правителството, не само заради влиянието ѝ върху инфлацията, но и защото " представлява значителен разход за испанските семейства".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени