Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потайностите на кв. "Люлин"

Снимка: БГНЕС

Водната кула в кв. "Люлин" е една от най-старите сгради в района. Построена е в началото на 80-те години на миналия век. Mалко след това е възникнала идеята пространството около нея да бъде облагородено, да има парк, сладкарница, а на върха на кулата да има телескоп. Проектът обаче не се осъществява, а днес кулата е просто част от пейзажа в Люлин 5. Голяма част от жителите на микрорайона биха искали кулата да стане място за провеждане на културни събития, както тази в Лозенец, но за сега не е подета инициатива в тази посока. Подробности разказа Габриел Тачев от гражданската инициатива "Историческа работилница "Люлин". Той е един от инициаторите за разпространението на малко известни факти от района.

Водната кула в „Люлин 5“

"Водната кула е използвана за напояване на земеделските площи, защото там са били земеделски земи. Тя съществува в кадастралните карти от 1971 година, като тя е запазена по времето на строежа на квартал "Люлин". След няколко години, през 1986 г. в списание "Архитект" е публикуван проект на арх. Тодор Булев, който иска да направи облагородяване на пространството около водната кула, да го свърже с Асамблея "Знаме на мира". Проектът е включвал да бъде изграден парк около самата кула, да има кафе-сладкарница, а на самата кула в най-горната й част дори се е предвиждало да има телескоп, от който да се наблюдава. Но проектът така и остава неосъществен", сподели Тачев.

Тя е една от двете кули, която се намира между жилищни сгради, наред с тази в кв. Лозенец.

Срещу Кооперативния пазар в Люлин, на мястото на Руския пазар е имало кино на открито. Проектът е бил за закрит киносалон, но средства така и не са отпуснати, като това е било компромисен вариант. Киното е просъществувало около 10 години, а малко са възрастните жители на квартала, които го помнят. Друг значим обект, който вече не съществува е галерията, която се е помещавала в бившата мебелна фабрика.


"Още от създаването на кв. "Люлин" проект за кино съществува, но с изграждането на инфраструктурата и жилищните блокове културните сгради в процеса на работа изостават. Това се случва не само в Люлин, но и в много части на София, защото до 1978 година почти няма нови изградени кина. През 1978 г. са отпуснати 10 петна за построяване на нови летни и закрити кина, като вече се разглежда и идеята за автокино. До Кооперативен пазар "Люлин" е отпуснато петно за създаване на закрит киносалон за 1500 души", каза Тачев.

По думите му спънките продължават и там е изградено лятно кино, което просъществува около 10 години - от първата половина на 80-те години до 1990 г. В Мебелната къща е имало изложбена зала, в която през 80-е години е имало много културни мероприятия като изложби на художници, фотографи и скулптури.

"Културните дейци са били от цяла София, като през 1986 г. са изложени дори платна на Рембранд. Също така през 87-а година се провежда първият Национален фотопленер в България по социална фотография и около 500 снимки са показани пак в изложбената зала към Мебелната къща", сподели Тачев.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна