Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Ангелова: Ниското доверие към съдебната система води до дистанцираност и скептицизъм

Снимка: БГНЕС

"Доверието към съдебната система е много ниско и много трудно можем да измерим оттук нататък тези 10% колко надолу могат да паднат. Когато нещо е в едни много крайни стойности, няма как да измерим падането, защото то няма накъде повече да пада". Това заяви пред БНР социологът от "Глобъл Метрикс" Радостина Ангелова относно общественото доверие в съдебната система.

"Ако общественото доверие към съдебната система е ниско, това води до дистанцираност и до скептицизъм за това изобщо възможна ли е и постигната ли е справедливостта в българското общество. Силно се поставя под въпрос независимостта на съдебната система и способността й безпристрастно да създава равнопоставеност между всички страни", коментира тя. 

В предаването "Преди всички" Ангелова отбеляза, че много малка част от хората формират мнението си на база на личен опит, при останалите това се случва през медиите и обсъжданото в обществото. 

"Гражданите не са толкова скептични по отношение на всеки свой отделен случай, колкото до големите случаи, които са във фокуса на вниманието на медиите и на широката общественост - онези знакови дела, по които се очакват решения. Когато магистратите - в случая това, което периодично правеше и на финала направи главния прокурор - да флиртува много повече с широките маси, да търси тяхната подкрепа, а не да се уповава на професионализма, на правните принципи и работата на прокуратурата, започва много да влияе на обществените нагласи в повишаване на недоверието и един скептицизъм - че заиграването между политици и магистрати преминава границите на това, което се очаква от една независима и безпристрастна съдебна система". 

Публичните лица не трябва да говорят с епитети, а с аргументи и факти, категоричен е социологът и добави".

"Не би трябвало да задаваме този начин на говорене. Колкото по-често публични лица говорят по този начин, толкова по-често на всички нива това се приема за норма и за възможно. Срещу това трябва да се борим и да наложим говоренето с аргументи". 

По думите й колкото повече ръководителите на една система влизат в скандали, толкова повече самите магистрати се чувстват демотивирани и разочаровани.   

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна