Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е драконът, който ни спира, и ще го победим ли с култура и образование?

2
Снимка: Pexels

"Кой е драконът, който ни спира, и как да го победим?". Това беше темата на конкурса за есе за ученици от гимназиалните класове, организиран от неправителствената организация "Граждани за България" (C4BG).

За участие в конкурса са получени около 300 есета, които са били анонимизирани и оценени от 5-членен екип от университетски преподаватели и експерти в различни области.

Габриела Панова

1-во място: Габриела Панова, Американски Колеж в София, София  

2-ро място: Мария Михайлова, Първа Езикова Гимназия, Варна 

3-то място: Дея Маркова, 73 СУ "Владислав Граматик", София.

Културата и образованието ще помогнат да победим дракона, около това мнение се обединиха трите победителки, които споделиха пред БНР вижданията си, разгърнати в отличените им есета.   

Провокацията към участниците е била да разсъждават върху това кои аспекти от нашата култура и възприятия за света пречат на развитието ни като нация и като личности. Защото драконът е метафора от общ мит, който съществува в повечето европейски страни и представлява злонамерено създание, което държи в плен група хора и им пречи да увеличат богатството си. Този списък включва митовете за Златната ябълка в България, Беоулф в Англия, Куелебре в Испания, Свети Георги в християнството и т.н. Една по-задълбочена интерпретация на мита за дракона обаче показва, че той не е непременно някакъв външен обект, а по-скоро нашите представи за света и мястото ни в него. А убиването на дракона е символичен акт на трансформация и растеж, при който хората изоставят стар начин на мислене и приветстват нов. Очакването от участниците в конкурса е било да обосноват логично своята теза и да предложат практично решение.

Наградените автори ще получат грамота и съответната парична награда, предложена и осигурена от борда на директорите на "Граждани за България" - първо място (8,000лв), второ място (4,000лв) и трето място (3,000лв). 

Бордът на директорите на „Граждани за България“ се състои от шестима души: Христо Пирински – доцент по финанси, директор на програмата по Финтех в Университета на Централна Флорида, САЩ; Венета Андонова – доцент и декан на Бизнес колежа на Университета в Лос Андес, Богота, Колумбия; Стенли Гьошев – професор и директор на магистърската програма по финанси и мениджмънт на Бизнес колежа на Университета в Екзитър, Великобритания; Любомир Литов – професор по корпоративни финанси в Бизнес колежа и доцент по право в Юридическия колеж на Университета на щата Оклахома, САЩ; Иван Манев – професор по мениджмънт към Университета на щата Мейн, САЩ, и Емилия Занкина – доцент по международни отношения и декан на Университета Темпъл в Рим, Италия.

Интервю на Ирина Недева с победителките в конкурса можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна