Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в НС: Петков плаши Борисов, че няма да влязат в зала. Застрашено ли е управлението?

Снимка: БТА

И тази сутрин се стигна до остър словесен сблъсък между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Двамата си размениха остри реплики отново на влизане в парламента, като Борисов заяви, че вчера се е запознал с Лена Бориславова и е разбрал истинските им намерения:

"Да управляват държавата еднолично както парламента, както законодателната власт, регулаторните органи".

Според лидера на ГЕРБ има поголовни смени на кадри в министерствата, а агенциите, които изцяло контролират, сега искат и регулатора.

Борисов обвини ПП-ДБ, че се опитва еднолично да управлява държавата и парламентарната му група:

"Истинските намерения - да управляват държавата еднолично, както парламента и регулаторните органи. С 36 депутата всичко, което може да се командва! Никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има. Те в момента правят точно това, което е в записа: министри-техните, зам.-министри - всичко е назначено. Поголовна смяна на кадри в министерствата, съответно в агенциите, които изцяло контролират, и сега искат и регулаторите".

"Навсякъде си назначават техните хора, те нямат политическо семейство и предлагат и еврокомисар, значи те искат всичко, посочи Борисов. Те правят всичко, което Делян Добрев предупреждаваше и в същото време искат да управляват и нашата ПГ, видяха, че и другите партии не ги искат", подчерта Борисов.

"Излиза, че ни плашат, че пак ще падне правителството. Аз няма да сваля правителството и с всичките си действия досега показахме абсолютна стабилност и правителството съществува благодарение на нас", категоричен бе той.

Борисов обяви, че не си представя как след 8 месеца, когато се ротират, че ще стане правителство на ГЕРБ.

От своя страна Кирил Петков заяви, че днес ПП-ДБ няма да влязат в пленарната зала. 

"Ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими. Първо, едно от най-големите събития от последните 2 седмици, беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в НС правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и Възраждане", каза той.

"Правната комисия поиска да бъде изслушан правосъдният министър, комисията беше блокирана също от тези партии. Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава", подчерта Петков.

По думите му, вчера три регулатора – Сметната палата, БНБ и НЗОК са били вкарани в комисия.

""Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България и както виждате, вече има успехи - говори се и за Шенген, и за Бюджет с до 3% дефицит -  че това ще бъде цената - във всички регулатори, които са с мандати до 5 години, да бъдат заменени хората с това скрито мнозинство от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата в ръцете на това мнозинство, без обсъждане, прикрито и набързо. Българската държава не заслужава в следващите 5 години да има регулатори, които са същите отпреди", добави Петков.

В заключение той обяви: 

"Днес цялата ни парламентарна група отива на съвещание да вземем решение какво правим ако този тип нарушаване на договореностите продължават. Даването на оставка потенциално е възможен резултат".

Христо Иванов - Правителството не се разваля

"Правителството не се разваля, но трябва ясно да определим характера му – дали е реформаторско, или е правителство-параванче", заяви на брифинг Христо Иванов от ПП-ДБ. 

„Докато правителството се опитва да работи, зад гърба му едно друго мнозинство се опитва да попълва регулаторите“, коментира Иванов. „Искаме спазване на поетите ангажименти и предварително съгласуване на всички процедури за регулаторите, преди те да стартират“, каза още той. 

ПП-ДБ наистина не влязоха в Зала. Партиите реагираха:

От парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" наистина не влязоха  в пленарната зала. 

Георги Свиленски от БСП поиска обяснение за отсъствието на групата и се обърна към лидера на ГЕРБ:

"Господин Борисов, вашите коалиционни партньори ги няма. Моля Ви, вземете мерки, или излезте и обяснете на българското общество кой управлява държавата. В момента в българския парламент заседават опозиционните партии, а управляващите ги няма".

Депутатът Стоян Таслаков от "Възраждане" коментира отсъствието на ПП-ДБ така:

"Управляващите в лицето на ПП и ДБ ги няма в залата. Днеска са на курс за заварчици. Ще ги обучават на сглобки и заварки. В тази връзка да ви помоля да се разпоредите някой от администрацията да се обади в посолството и да пита кога ще свърши инструктажа и дали днес ще дойдат на работа".


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна