Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Пандов: Следващите дни са решаващи, предвид избора на регулатори

Снимка: Гергана Хрисчева

Всички осъзнават необходимостта от конституционни промени, заяви пред БНР Васил Пандов от ПП-ДБ. Той посочи, че всички парламентарно представени групи ще бъдат поканени в този процес. 

"Нашата концепцията беше първо да имаме едно обсъждане, а не просто всеки да посочи "Това е моят проект и трябва да се съобразяваме с моя проект". Подобен подход трудно ще събере необходимото мнозинство", коментира той.

За момента разговори, които да оформят в конкретика състава, вида и разделянето на два органа на ВСС не ми е известно да е имало, каза Пандов в интервю за предаването "Преди всички". 

По думите му срещите, на които ще бъде обсъдена рамката, ще бъдат между отделните парламентарни групи, а не в рамките на конституционната комисия. Той посочи в какви насоки ще са промените:

"Разделяне на ВСС на два отделни органа - единият, който да отоваря за кадровата политика на съдии, а другият, който да отговаря за кадровата политика на прокурорите. Промени в структурата на двата органа, като в съдийската колегия да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии. На следващо място - темата за промяна в правомощията на главния прокурор".

Ако ние се ръководим от принципа, че винаги всички са зависими, тогава няма да измислим нито един модел, подчерта Васил Пандов.

Депутатът бе категоричен, че няма да отстъпят от определени водещи принципи:

"Може да отстъпим по предложения на други политически сили, които са разумни, относно начина или формата, под която да се случват. Но основните принципи, от които ние сме водени в реформата на съдебната власт, а именно наистина независимост и предвидимост в нейната работа, ние няма да отстъпим от тези принципи. Ако това не може да се постигне, очевидно е, че от наша страна няма да има необходимото съгласие за участие в такава реформа". 

Въпреки че нямаме коалиция, имахме общи приоритети, които стоят и зад това колегите от ГЕРБ-СДС все пак да подкрепят това правителство, припомни Васил Пандов и добави: 

"Те не биха го подкрепили, ако няма поне общи приоритети. Но ако те не виждат смисъл да се работи в посока на тези общи приоритети, няма смисъл и от продължаване на това състояние".

Според него следващите дни са решаващи, предвид и това, което се случва с избора на регулатори. Това е един момент, който трябва да бъде изяснен, категоричен е той. 

"Това, което се видя, е, че в момента имаше едно мнозинство в комисиите, които можем да го проектираме и в пленарна зала, между ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС и ИТН, което мнозинство всъщност означава, че ГЕРБ-СДС не споделят в момента общата ни визия за избора включително на регулатори". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци

Израелската армия е нанесла въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 37 души. А израелската армия заяви, че при нападението са неутрализирани..

публикувано на 06.06.24 в 11:54

След сигнали за купуване на гласове: Акция в Монтанско

Два сигнала за купуване на гласове провериха полицаи в област Монтана при специализирана акция. Нарушения не са открити. 13 престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпления, свързани с изборното законодателство, проведена вчера на територията на област Монтана...

публикувано на 06.06.24 в 11:45
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32
адвокат Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Очакваме провокации на "София прайд филм фест"

Започна 14-тото издание на "София прайд филм фест". Прожекциите са в Дома на киното. " Изкуството отразява най-добре болката на хората ", отбеляза пред БНР адв. Деница Любенова, председател на организация "Действие".  "Филмът, с който открихме фестивала – "Домакинство за начинаещи", отразява какво е да загубиш партньора си, с който нямате..

публикувано на 06.06.24 в 10:31

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59