Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В бедстващите криводолски села Галатин и Осен продължава отводняването и почистването на улици

с. Галатин
Снимка: Ива Антонова

В бедстващите криводолски села Галатин и Осен днес ще продължат да отводняват приземни етажи и постройки, както и да почистват пътища и улици от наноси и баластра. Рекордно количество дъжд и скатни води заляха двете населени места в събота през нощта срещу неделя. 
Капанът на бедствието щракна в с. Галатин в събота през нощта.

„Водата вкъщи беше около 70 сантиметра“

„Спали сме в тинята. Ужас е!“

„Тази вода е от хълма. Не е отбита така, както трябва. Ще се издавим. Не е направено“


Най-засегнатата улица в Галатин е "Юрий Гагарин". След пороя изглежда почти космически, като лунен пейзаж - с множество кратери. Водата от интензивния дъжд и от склона, в чието подножие улицата с "космическо име" завършва някак непрофесионално, с малко замазан асфалт, е подкопала настилката. На места е нагъната като вълни, а на други - пробита. След дълго чакане и упорство от местните хора е асфалтирана миналата година.

„Толкова се радвахме. Сърдихме се , когато мине трактор. Но не е направен бент и нищо. Да се издавим – това ли са проектите?!“

„Тук е невъзможно да се мине с кола“

с. Галатин

В отговор на съмненията за качеството на настилката, кметът на община Криводол Христо Доков посочи рекордното количество дъжд, което се е изляло закратко в нощта на бедствието. Той даде за пример и подкопания участък по третокласния път, който минава през центъра на селото. Пътят е ремонтиран изцяло също миналата година, но от друга фирма по поръчка на пътната агенция. 
с.Галатин
Размерът на щетите  в двете села тепърва ще се оценява. Преди това комисия ще огледа населените места. Днес на дневен ред са отводняването на залетите приземни етажи и постройки и почистването на наносите и баластрата по улиците в бедстващите села.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.