Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Химн за всяко българско училище – мечта, която се превръща в реалност!

| обновено на 27.06.23 в 12:49

„Аз избрах Антим''

В Народния театър се проведе второто издание на кампанията "Светилник" на "Музикаутор", където бяха представени премиерно химните на седем български училища. Концертът беше специално събитие, на което участва и Гвардейският представителен духов оркестър, добавяйки още по-голямо вълнение и възторг на публиката.

На събитието бяха връчени сертификати за химните, а голяма част от представителите на обществеността и културния сектор бяха там, за да подкрепят и наградят младите творци. 

Сред гостите бяха композиторът Хайгашод Агасян, директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, деканът на факултет "Екранни изкуства" в Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) доц. д-р Елена Тренчева, генералният директор на Българско национално радио (БНР) Милен Митев и заместник-министърът на културата Виктор Стоянов. 

Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", бе сред присъстващите и сподели важността на проекта и неговата мисия да стимулира творчеството и развитието на младите музикални таланти.

Мечтата за всяко българско училище да притежава свой химн се превръща в реалност. Серията от химни, създадена от "Музикаутор", вече нараства, като тази година се добавят още седем нови песни към колекцията. Всяка песен е уникална и отразява духа и идентичността на съответното училище.

„Благодарим ти, училище Второ!“

Ето какво казва Иван Димитров, в ефира на “Нашият ден“:

“Музиката е едно оръжие, но не от тези, които разрушават и убиват. Точно обратното, оръжие, което обединява. Решихме да стимулираме творческия процес, от една страна нашите членове, “Музикаутор“ има над 3000 члена, от друга страна, да създадем конкурсен принцип на базата, на който училища, които имат уникални групи и музикални педагози да могат да кандидатстват при нас“, казва той и пояснява:

“Миналата година за първи път успяхме да стимулираме създаването на шест химна, накрая се получи невероятен празник и тази година решихме да продължим. Вече имаме 13 химна“.

Снежина Темелкова, текстописец на песни за химни, също коментира темата в “Нашият ден“:

“Трябва да инвестираме в бъдещото поколение, защото инвестицията в култура, изкуство и образование допринася за националната сигурност на една държава, защото тя е инвестиция в бъдещето. То създава един добри хора, които милеят за съзиданието“.

„Училище мое любимо“
Композиторът Ивайло Терзиев също коментира темата в предаването “Нашият ден“:

"Според мен тази кампания пренася през вековете. Съзнаваме какво се иска от нас, да създадем нещо, което вдъхновява младите. Няма нищо по-хубаво и по-здраво в едно общество от младите, на тях принадлежи бъдещето."

Какви са изискванията към училищата, който могат да кандидатстват – чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна