Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Приоритет за нас е подкрепата за Украйна

Снимка: БГНЕС

"Събитията в Русия са вътрешна работа за страната, проблемът за нас са рисковете и заплахите, произтичащи от нестабилността на Русия. От това, че там има много частни военни компании, че специалните служби и армията не са под демократичен контрол, а това е ядрена сила. Основният риск е бруталната агресия на Русия в Украйна. Затова приоритет за нас е подкрепата за Украйна, защото колкото по-бързо свърши тази война и започне интеграцията на Украйна в Европейския съюз и НАТО, толкова по-добре ще бъде защитен българският интерес". 

Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, експерт по национална и международна сигурност. 

Според него контраразузнавателният режим ще бъде засилен както за военните складове у нас, така и за свръхмодерната техника и за боеприпасите на НАТО, които ще бъдат складирани на наша територия. 

В предаването "Нещо повече" Шаламанов посочи, че министър Тодор Тагарев е прецизен човек и с неговия екип няма да допуснат в Министерството на отбраната да има неопределеност, нееднозначност и вмешателство отвън. 

По думите му през последните месеци има разбиране и мотивация сред обществото, академичния сектор и иновативните индустрии за намиране на решение на проблема с дезинформацията

"Ако се приложи общ подход заедно с правителството, можем да преодолеем този проблем, който създава сериозен риск и води до разделение, противопоставяне и до появата на зловредни дезинформационни кампании, вероятно финансирани отвън". 

Интервюто на Диана Янкулова с Велизар Шаламанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна