Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постковид – паралелната пандемия

Три години след локдауните, Ковид епидемията ни се струва като лош сън, а темата за пандемията е изтикана към периферията на общественото внимание. Истината обаче, е че постковид състоянията са сред нас и не бива да се подценяват. Над 200 симптома отпращат към постковид, сред тях екстремна умора, "мозъчна мъгла", затруднена концентрация или запомняне.


Постковид може да трае месеци и дори години. Някои от най-честите и упорити симптоми на постковид лесно се разпознават. Много хора изпитват когнитивна дисфункция под формата на затруднения със запаметяването, вниманието, съня и настроението. За други причината изглежда, че е повече в тялото, отколкото в мозъка, като, например, болка и неразположение след физическо усилие, умора и изтощение дори след леки упражнения.

Науката няма консенсус по отношение на постковид. Изследователи и лекари работят упорито, за да разберат какво включва пост-ковидния синдром и как да го лекуват. Сигурно е, че изисква холистичен подход защото не се знае къде са най-големите увреждания - неврологични, автоимунни или свързани с увреждане на кръвоносните съдове.


Не бива да се подценяват и симптомите, засягащи душевното здраве като тревожност и депресия, а и справянето с останалите симптоми в дългосрочен период може да доведе до емоцинален срив, още повече, ако е свързано и с нарушен и некачествен сън.

"Постковид не е само медицински проблем - изтъква д-р Павлина Михайлова - борбата с него предполага да се обединим не само като лекари, но и като общество."

Д-р Павлина Михайлова е председател на сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма", журналист, пътешественик и доброволец. След изготвянето на протокол за лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма, сдружението се занимава с подход за лечение на постковид и поддържа телефон за консултации и съвети.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна