Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Банчева: Митът за елитните училища кара много хора да пресират децата си

Снимка: БНТ

Наистина изпитите след 7-ми клас са много важни, но понякога амбицията и притесненията на родителите ги превръщат в един изпит с много по-голям залог, който оказва изключително голям натиск върху децата. Това заяви пред БНР Марияна Банчева, програмен директор на Националната асоциация на ресурсните учители и бивш зам.-министър на образованието. 

"Много стресови ситуации биха могли да бъдат избегнати, ако приемем, че това е просто един изпит, който наистина не определя бъдещето на децата", смята тя.
По думите й един от големите проблеми, независимо дали става въпрос за изпита по български език или математика, е, че всъщност трудно могат да се съпоставят резултатите и трудността на тестовете през годините. В този смисъл е трудно да се направят анализи за това как се представят децата в сравнение с предишните години. Това е голям въпрос, на който трябва да се търси решение, подчерта Банчева в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Според нея трябва внимателно да се види за какво служи националното външно оценяване:

"Трябва да се види всъщност способно ли е то наистина като формат да оцени тези качества, които са необходими, за да могат децата да влязат в едно или друго училище. Ние се фиксираме върху това, че ако детето не попадне в едно определено училище, то няма да успее. Това е абсолютно погрешно схващане. Митът за елитните училища кара изключително голям брой хора да полагат неимоверни усилия и да пресират много децата си".

Банчева е категорична, че трябва да обърнем вниманието не към оценката, а към формирането на нагласа в децата да учат и да се представят по най-добрия начин. Според нея тогава ще отпадне натискът и митът, че само елитните училища те карат да учиш и да ставаш по-добър.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна