Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниските цени на газа влошават перспективите за приходите на "Газпром" от продажбите в Европа

Снимка: Офисът на Газпром в Санкт Петербург, 27 юли 2022 / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ниските цени на природния газ понижиха очакванията за приходите на "Газпром", които контролираният от Кремъл енергиен гигант генерира от продажбите си в Европа, според анализатори и изчисления на агенция Ройтерс.

Спадът в приходите от износ може да влоши допълнително бюджетния дефицит на Русия, който вече е 117% от годишно планирания поради големите разходи за военната кампания на Москва в Украйна и западните санкции върху износа на нефт и газ.

Продажбите на "Газпром" на синьо гориво за Европа, които някога бяха основен източник на приходи от чуждестранна валута, се сринаха поради кризата в отношенията между Москва и Запада.

Според изчисленията на Ройтерс износът на газ по тръбопроводи от Русия за Европа е достигнал около 12,1 млрд. куб. метра за първата половина на 2023 г., докато през цялата 2022 г. те възлизаха на общо на 62 млрд. куб. м., което показва потенциално сериозен спад през тази година.

"Газпром" не е предоставил прогнози за износа на газ през тази година и не отговори на искането за коментар от страна на Ройтерс.

Роналд Смит, опитен анализатор в базираната в Москва брокерска компания BCS, очаква цените на руския газ в Европа да достигнат средно 445 долара за 1000 куб. м. тази година. Това е по-малко от средната цена от 830 долара, изчислено от Министерството на икономиката на русия през 2022 г.

Той прогнозира, че износът на руски газ за Европа и Турция ще достигне 50 млрд. куб. м. тази година.

Ако Русия запази износа си на газ за Турция стабилен, той може да достигне 22 млрд. кубични метра през 2023 г. и тогава продажбите за Европа ще достигнат общо 28 млрд. куб. м. Това може да означава спад в приходите на "Газпром" от продажбите на газ за Европа до 12,5 млрд. долара през тази година от около 52 млрд. долара през 2022 г., сочат изчисления на Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна