Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

''Гласове от Украйна - едно пътуване до Киев и назад'' - Епизод 1 - Към Варшава-Изток през ...Грузия

Снимка: Ирина Недева

Докато очакваме първия човек на Киев - президентът Володимир Зеленски да бъде точно днес в София за първи път в Югоизточна Европа, ще извървим пътя от София към Киев. Първата спирка по този път към Украйна е малко неочаквана, защото събира в едно България, Полша и … Грузия. 

Започваме… още преди да чуем ритъма на влака от градската гара Варшава - Изток към Киев, а това е един от малкото начини да да се стигне до там, Украйна се усеща във въздуха на … Полша. В таксито, в което се качваме даже. Първата среща по пътя на това пътуване към Киев и назад. 

На ръката на таксиджията има гривничка от жълти и сини топчета. Питам дали е от Украйна. Не, изненада. От Грузия. Ние сме трима журналисти от България - Красен, Краси и Ирина, има нещо огледално в имената ни К И К. Заради часът, в който потегляме към гарата Варшава-Изток се досеща. Към Киев ли? Пита. Да.


“Дано, дано”, промърморва той. Следва мълчание и после набира смелост. “Украйна ще победи”, казва уверено и няма нужда да питаме повече. Сам започва:

"Това е война, това не е просто там някаква си политика. Вижте какво се случва. Убиват деца, убиват мирни граждани, стрелят по блокове, по домове… Как е възможно Русия да си говори как Америка воювала на чужда територия. А ако Америка и Европа не даваха оръжие, как щяха да се защитават украинците? Веднага щяха да направят пълна окупация руснаците. Путин просто не се спира, първо беше Грузия, после Украйна, след Украйна - балтийските държави, след балтийските държави може би … Полша. Няма да спре, няма да спре, чак до Париж, ако не бъде спрян. И може да бъде спрян, защото това не е армията с която е спечелил Втората световна война, това е мит, нищо повече от мит".

В Полша е от година, няма много надежда за Грузия. Сменя рязко професията си. Усмихва се след Грузия, тук в Полша е просто Uber такси.

"Да се промени в Грузия ситуацията ще е много трудно, ако трябва да се смени с избори, защото правителството е една кукла на конци на Путин. И той е превзел всичко в държавата, всички важни хора са негови, доктори, актьори, спортисти, футболисти, баскетболисти. На всички спортове сипва пари. Както и на престъпниците. Грузия беше позната като криминална страна. Още от времаната на Шеварнадзе ни знаят като такава. Като Коза Ностра в Италия или мафията в Щатите. И сега грузинската мафия е също така позната. Руската мафия е грузинската мафия. Политиците, правителството и мафията са заедно. А Саакашвили, като дойде, от самото начало каза “не на престъпността” - стоп. И той, Саакашвили, направи много за Грузия, не просто много, а всичко - образование, военна реформа, всяка сфера на живота. Но Русия купува политици, важните хора… Много, много трудно ще има промяна чрез избори".

Последните протести в Грузия бяха много мощни в знак на несъгласие с онзи закон срещу чуждите агенти?

"Протестът беше срещу този закон, създаден по руски модел, за който твърдят, че бил американски. Ха, ха.. Американски закон срещу Америка?! И “американски” закон срещу европейците, които ни помагат вече 30 години откакто сме независими. Хората не са толкова глупави. И студентите не са глупави". 


Във Варшава е с децата си. И заради тях.

"Аз познавам Русия. Но моите деца не познават Русия. Дъщеря ми е 3 клас. Вече никой не иска да учи руски език…. А също така, аз не съм от Тбилиси, от Абхазия съм. Моят роден град е окупиран. Как да обичам Русия?!.... А сега Тбилиси е пълен с руснаци. Заради войната казват някои, ама защо заради войната… /смях/ в Москва няма война… Но за руснаците това е отворена врата. За да отидат в Щатите. Да не би Америка да има нужда от руснаци?! Защо?! Всеки руснак е шпионин, аз това го вярвам наистина. Попитахте ме и ще ви кажа. Само един път една жена когато си говорехме в таксито тук в Полша не беше съгласна с мен. Полякиня. Твърдеше, че Америка е също пропаганда, че е като Русия. “Вие сте повлиян от американската пропаганда”, така ми казваше. За какво ми е нужна пропагандата на Щатите, аз имам очи и виждам. Русия убива, руснаците убиват хора… Какво направиха американците в Афганистан? Сравнете Афганистан и Украйна! Невъзможно  е сравнението. Афганистан е терористична държава, талибани, разпространиха тероризма по света. А тази жена, тя ми казва, че е живяла в Москва и е работила за семейство дипломати. Ха! Не е чудно, че тази жена, работила за руски дипломати, мисли така".


Това ли е гарата?

"Да, да Варшава - Изток.  …България, вие сте от София? Аз съм от Черно море… Опасно е сега в Черно море заради войната. В Батуми намериха мина".

Късмет ви желая!

"Утре пътувам обратно към Тбилиси, за да оправям едни документи и после се връщам в Полша. Най-важното е да не съм там на работа в Грузия". 

Някога, по времето когато президент на Грузия е Михаил Саакашвили, човекът, който ни откарва с таксито си към гарата Варшава-Изток е работил в публичната администрация. Преди 4 дена, в понеделник, тоест седмици след тази първата среща по пътя към Киев с един грузинец, който кара такси във Варшава, гледам снимките на бившия грузински президент: първата му телевизионна изява. Саакашвили е напълно променен, изтощен, отслабнал… Неузнаваем, както написаха световните агенции. Видът му накара Украйна - чийто гражданин е Саакашвили, да призове грузинския посланик, като го помоли да отиде в Тбилиси, за да помогне за "спасяването" на Саакашвили. "Публична екзекуция", така украинският президент Володимир Зеленски определи този процес, цитиран от Ройтерс. Той призова Грузия да "предаде" Саакашвили на Украйна и да "спаси този човек". 

Връщам се към грузинеца, който ни отвежда към влаковата гара Варшава-Изток.

"Това е война, това не е просто там някаква си политика".

Снимки: Ирина Недева
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени