Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Зеленски благодари на България за подкрепата

Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение у нас, се срещна и разговаря в Министерския съвет с премиера Николай Денков.

Пред медиите той обяви, че се радва да посети България, която е противник на политиката на геноцида, която Русия води спрямо украинския народ и държава.

"Руската артилерия изпепелява градове и села в Украйна. Те убиват, измъчват, депортират деца, разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. България вече ни помогна да защитим много хора... Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден момент вие сте с нас... Докато трае тази агресия, днес се договорихме да засилим сътрудничеството с България в отбранителния сектор. Помощта, която вие ни предоставяте, разчитаме на това сътрудничество, което ни помогна да защитим много хора. Продължаваме разговорите за лечението на украински войници у вас. Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката – това става един от приоритетите за сътрудничеството между двете страни. Разчитаме на вас за бъдещото членство на Украйна в ЕС и в НАТО", посочи Зеленски.

Украинският президент обяви, че е информирал премиера Николай Денков за инициативата му за световен форум за "Формула за мира".

"Радвам се за готовността България да вземе участие в тези наши усилия. Подготвяме среща на върха, още не е определен посланик на България в Украйна", каза Зеленски и изрази надежда на срещата му с президента Румен Радев този въпрос да бъде решен.

На свой ред премиерът ни Николай Денков приветства украинския президент с: "Добре сте дошъл в България!". 

"За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа", отбеляза той.

По думите му Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България

"В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът "Петков" включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната. Страната ни подкрепи всички санкционни пакети срещу Русия", добави Денков.

Водят се разговори дали цялото оборудване на  АЕЦ Белене може да се предостави за Украйна, стана ясно от думите на премиера Денков след въпрос на БНР.
 "Започнахме сериозно разговори за това дали биха могли реакторите да бъдат използвани в една от атомните централи в Украйна, но разговорът е по същество за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна, ако успеем да стигнем до съгласие как би могло да се реализира тази сделка".
Според премиера ни бъдещето на Украйна е сърцето на европейската сигурност

"България ще продължава да подпомага активно Украйна. Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна", подчерта акад. Денков. 

Преди това премиерът ни и президентът Зеленски подписаха съвместни декларации за евро-атлантическата интеграция на Украйна, както и за енергийно сътрудничество между двете страни.

Предстои Володимир Зеленски да бъде приет от президента Румен Радев. След това украинският президент ще се срещне и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. 

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. 

Визитата на Володимир Зеленски идва в ключов момент за Киев – преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, където се очаква ясен сигнал за Украйна, че е добре дошла в Атлантическия пакт. Посещението е първото му в Югоизточна Европа от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна