Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски надуваем балон се взриви, пострада мъж в Казанлък

От ДАМТН съветват потребителите да купуват изделия само от лицензирани търговци, за да са сигурни в качеството

Снимката е илюстративна

Мъж от Казанлък е със сериозни наранявания, след като надуваем детски балон се взриви на терасата на къщата му, съобщи потърпевшият Йордан Шопов.  надуваемата играчка е закупена от центъра на града, вероятно от преминаващ търговец. 

По думите на Шопов балонът стоял известно време залепен на тавана в едната от стаите на дома му.  Играчката спаднала и мъжът решил да я надуе отново, за да може датето му да продължи да се забавлява с нея. Излязъл на терасата, запалил цигара, до него бил и балонът. Огънчето от цигарата попаднало върху играчката и тя се взривила. В резултат - мъжът е с обгаряния по краката и е на домашно лечение. "Можеше да не съм аз, а дъщеря ми, не искам да си представя какво щеше да ѝ се случи. Не съм и подозирал, че детска играчка може да се превърне в бомба", коментира Йордан  Шопов. 

Майката на детето му, Красимира, също е в шок от случилото се. Тя изказа предположение, че вероятно играчката е била пълна с друг вид газ, да се стигне до взрив. 

Радио Стара Загора се свърза с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. В късния следобед получихме и отговор. С какъв вид газ е пълен балонът могат да уточнят експертите от противопожарните служби,уточни за Радио Стара Загора Мирослав Йотов, главен директор на главна дирекция "Надзор на пазара" към ДАМТН. Проверки за качеството на детските балони се правят, като агенцията следи основно за техния химичен състав. Експертът съветва потребителите да купуват само от лицензирани търговци, за да са сигурни в безопасността на изделието.

Продажбата на детски надуваем балон върви  задължително и с инструкция за безопасност на български език. В нея  е описано точно как се употребява изделието, допълни експертът. Цялото интервю с Мирослав Йотов можете да чуете тук: 


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна