Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. Отрицателен вот за резолюцията са дали също 7 евродепутати от европейските консерватори и реформисти, от които трима от Нидерландия. Прави впечатление, че също от ЕНП 10 евродепутати от различни националности са гласували с "въздържал се".  Иначе, документът бе приет с огромно мнозинство - 526  гласа "за". 

В резолюцията се отправя призив към Комисията да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите ползи и екологичните вреди, понесени от Румъния и България от юни 2011 г. поради "необоснования отказ" на членство в Шенген, като я насърчава да анализира възможностите за финансова компенсация.

"Настоящата ситуация се използва като инструмент от антиевропейска, включително руска пропаганда", се казва в документа. Евродепутатите определят решението на Съвета на ЕС от декември м.г.  да отхвърли членството им като "лишено от правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване". 

В текста се отбелязва, че закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до няколко дни, което също така влошава условията на труд на шофьорите на камиони. Посочват се и "непоправимите вреди" за околната среда. 

Здравето на шофьорите, митническите служители и хората, живеещи близо до граничните пунктове, е изложено на риск от повишеното замърсяване от хилядите превозни средства, чакащи да преминат границата всеки ден, тъй като всяка година се отделят около 46 000 тона въглероден диоксид, подчертават членовете на ЕП.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна