Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котките - тези мъркащи лечители

Снимка: Марсел Фенс

Първите преселници от Европа през двайсетте години на миналия век, освен багажа си са донесли по Светите земи котки от всякакви породи. Задачата им е била да ловят и ядат змии, мишки и плъхове, които са били напаст. Съществува и израелската породата Канаани, селектирана преди около 20 години между европейските котки и пустинната местна. Животното, което носи на древното име на Светите земи- Ханаан( Kаnaan ) е много пъргаво, безстрашно, доста своенравно, дружелюбно ...и не научено да лови мишки. В Израел никой не е умрял от глад – отнася се и за хората, и за котките.

Без да има нужда да се ходи на лов, а и да полагат големи усилия, всевъзможни организации ги изхранват. Голяма част от приходите от изложенията за расови котки отиват за хранене на бездомните им събратя. Не говорим, че всеки магазин или заведение си имат по няколко „придворни котки“, които ядат на корем. Почти във всеки блок има поне по една „коткарка“ , която събира цели митинги от мяукащото братство и ги изхранва, най често със свои средства, при това не са остатъци от обеда си, а със специална котешка храна.

Котакът Шай ( дар) не е известен в цял сват като сибирската котка Маруся, която три дни е топлила с тялото си новородено детенце, изхвърлено в снага и така го е спасила от смърт. Но и Шай стана известен в Израел от една снимка. Той е в ръцете на млад мъж. Зад него жена носи бебе, а след тях е тръгнало да ги изпраща цялото детско отделение на болницата в край северния град Кацрин.

Снимката е илюстративна

Предисторията на това шествие е затрогваща. В родилното на града пристига неизвестна съвсем млада бременна жена, на която водите изтичат. В нощта след раждането майката изчезва, а новородено реве денонощно. Почти не иска да суче от другите жени, нито пие мляко от биберон. В Израел почти лисват деца за осиновяване, но въпреки това никой не иска за вземе врещящото бебе.

От време на време в детското отделението пристига неизвестно улично коте. То е много своенравен и не позволява никой да го докосне. Вместо да яде храната, която му подхвърлят или оставят в паничка, предпочита да краде от порциите на пациентите. За това щом го видят, сестрите и санитарките го гонят. Изведнъж, след денонощен рев, в отделението става тихо. Лекарите се изплашват да не е станало нещо с врещящото бебе. Ахват когато виждат пакостливия котак в креватчето му. А малкия юнак го е прегърнал и смуче като биберон края на опашката му. Офертата за осиновяването на бебето вече е в комплект с котака, когото наричат Шай. Снимката показва семейството, което води към дома си и двамата.

Израел е единствената високоразвита държава, където африканските бежанци могат да стигнат по суша. Колкото и да са непристъпни границите, на вълни пристигат такива бежанци. Пътят им не е бил лек през пустини и планини, вечно изнудвани, а и болестите не ги щадят. Често до Израел стигат деца, чиито родители са загинали по време на преходите. Често страхът ги сковава . Те треперят. Не знаят езика. Дори не искат да ядат и спят. Тогава пускат при тях ...служебните котки. Тези мъркащи лечители са част от психологическата терапия на деца, което трудно свикват с болничната обстановка. При децата -бежанци котките се покрадват и започват да се галят в нозете им. Постепенно привличат вниманието им и започват да ги успокояват. След това сякаш котките ги водят до чиниите, където има храна и децата успокоени, да хапнат. Така е започнал процеса на адаптация.

Котка от породата Ван  Снимка: Магдалена Гигова

Три са нещата, които всяко лято напомнят на родителите: да не остават детето си само в колата, да внимават бебето да не падне в басейна, какъвто има на двора почти във всяка къща и да внимават при маневра да не смачкат изскочило на на място хлапе. В маневрите котките не се месят, но не веднъж са спасявали малчугани при другите две ситуации. Самотна майка решава да спре само за минутка, да купи мляко за детето си. Оставя го в колата. Не е ясно дали касиерката е действала бавно при маркирането на пълните със стоки колички на само двамата купувачи преди майката или та се е увлякла да купи освен мляко още други много нужни стоки, но се забавя, температурата в колата е станала непоносима и хлапето започнало да пищи. Явно го е чула улична котака, която започва да се държи неадекватно. Хвърля се върху минаващ наблизо полицай (или военен) и не му позволява да продължи, докато не го накарал да отиде до паркирания на слънце автомобил. За да помогне на детето, униформения счупва стъклото на колата и го спасява.

Знае се, че котките не обичат много водата. Но коте смело скача в басейн, където е паднало , измъкнало се от люлката се хлапе, тръгнало с лазене да търси родителите си. Четириногият домашен глезльо, не само прекарва известно време в басейна, но поддържа главичката на бебето да е над водата, докато дойдат са си го приберат родителите му.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна