Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Предложението за "Росенец" е резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар

Христо Иванов слугува на Борисов и Пеевски, заяви президентът

Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев допусна, че предложението на управляващите да се прекрати концесията на "Лукойл" за пристанище „Росенец“ е резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар. Държавният глава коментира и напрежението в отношенията с управляващите.

Президентът определи като некоректно изказването на представители на ПП-ДБ за прекратяване концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец", която била удължена с 24 години от служебния кабинет.

Радев припомни, че пристанището е дадено на концесия от правителството на Бойко Борисов:

"Служебното правителство не е удължавала концесия. Просто 24 години остават да бъде в сила тази концесия, която служебното правителство не прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Същите тези политически лидери предстои да видим дали това предложение на управляващите, което явно те ще прокарат, е в резултат на някакви корпоративни апетити или кризисен пиар да забравим по-бързо кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ, кой не премести регистрацията на "Лукойл" по време на редовното си управление от Швейцария в България".

Служебният кабинет, събрал за 5 месеца два пъти повече данъци от "Лукойл", отколкото всички редовни правителства за последните 15 години, каза Радев, който очаква управляващите да са направили оценка на риска.

На дневен ред ли са предложенията за промени в конституцията?

"Дали парламент с ниско доверие и с ниска легитимност трябва да променя конституцията. Нека да видим първо какво предлагат. В момента има мнозинство, няма предложения за конституция и за нейната промяна".

Президентът коментира и напрежението в отношенията с управляващите, както и изказванията на Христо Иванов, който нарече президента "говорител на интересите на руския президент Владимир Путин".

"Явно господин Иванов вкарва в играта всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности. Той извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него Борисов и срещу задкулисието, наречен от него Пеевски. А в момента той не просто се прегърна с тях. Той им слугува".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна