Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов за повдигането на темата "Миротворец": Класическа руска пропагандна операция

| Интервю
Тихомир Безлов
Снимка: Савина Спасова, БНР

Повдигането на темата за украинския сайт "Миротворец" в българския публичен дебат е класическа пропагандна операция на Русия.

Това мнение изрази пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"За мен това е типична руска пропагандна операция с различни етапи. Започна на 11 юли с известната проруска журналистка Диляна Гайтанджиева. А на 13-и Захарова (говорителката на МВнР на Русия - бел. ред.), неочаквано за мен, се появи при Карбовски и взе да разправя за сайта. След 5-6 дена се появи "Възраждане" с позиция, а на 19-и президентът Радев излезе. Очевидно имате синхронизиране или самоактивиране на хората с проруски позиции", коментира Безлов в предаването "Преди всички" на БНР.

"Сайтът е проблематичен и в някакъв смисъл интересен. Той ми направи впечатление 2016 г. Там беше извадена информация за български граждани, които участват като наемници, като доброволци във войната в Украйна", посочи Безлов. 

Според него в списъците на "Миротворец" с български имена има "странни хора"Анализаторът нарече "тъпо усилие" настояването "Миротворец" да бъде закрит, тъй като сайтът е регистриран в Тайланд и "може да се сложи в юрисдикция, където не можете да го пипнете."

Тихомир Безлов очерта като по-голям проблем "тази силна проруска линия, която отново се появява", защото според него "руската страна си се бори за процента русофили, които ги подкрепят - това е големият проблем на България".

Големият риск за България е, че Русия гледа на нея като на страна със слабости, смята той.

България беше световен феномен по харесване на Русия и Путин преди войната. След това подкрепата падна до най-твърдото си ядро и започна усилието, отбеляза анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му руската страна полага усилия да промени нагласите у нас.

Запитан каква позиция следва да заеме българската държава, за да защити своите граждани, попаднали в "Миротворец", Тихомир Безлов посочи, че не вижда риск за тези хора, "освен ако не отидат на фронтовата линия да отразяват руските победи".

Безлов вижда като "много имитационно цялото това усилие как службите ще направят не знам си какво".

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна