Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1400 души се подписаха за оставката на директора на Народния театър

| Интервю
Десислава Каменова
Снимка: Силвия Великова

Мандатът не е безусловен, заяви пред БНР Десислава Каменова - инициатор на подписката с искане за оставката на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев. До момента вече има 1399 подписа под тази петиция, а адресат на исканията е новият министър на културата Кръстю Кръстев.

"Това предложение, което внесох на 20 юли в деловодството на Министерството на културата, съдържа тази онлайн подписка с подписите, които до момента са събрани, както и едно предложение, в което са разписани правните аргументи и юридическите основания. Ние правим предложение - първото е той да бъде помолен от министъра да подаде оставка. И алтернативно - ако той не подаде оставка, да бъде образувано дисциплинарно производство и неговият договор да бъде прекратен заради несправяне с работата и уронване престижа на Народния театър. Той каза, че до края на лятото ще имаме резултат", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Безучастието е по-опасно и от бездарието, отбеляза Каменова. 

Тя припомни, че преди да бъде формулирана тази аргументация и тази подписка с това конкретно искане, е имало предхождаща онлайн петиция, която е призовавала от името на зрителите още в началото на конфликта ръководството на театъра да запази постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов

"В тази петиция хората се обединиха около молбата да се оттеглят замесените в този скандал и да дадат предимство на творческия екип и таланта. Благодарихме на директора за положените усилия и съжалихме за така стеклите се обстоятелства. Нашето искане беше просто очакване на новите постановки на тези режисьори. Ние не сме искали по никакъв начин да се конфронтираме и да внасяме допълнително напрежение. В този конфликт забравихме най-важните - зрителите". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени