Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 000 тона пшеница от около 500 000 дка са ожънати в Силистренско

Снимка: Незабравка Кирова

Над 70 000 тона пшеница от около 500 000 дка са ожънати в Силистренско по данни на Областния съюз на земеделските кооперации в регионаСъобщава се за среден добив от 500 до 700 кг от декар, но са били години, когато се е стигало и до 900 кг.  

Преди да влезе в сила забраната за внос на украинско зърно, в складовете в региона имаше налични 17 000 тона царевица, 37 000 тона пшеница и 7 000 тона слънчоглед. Продукция за близо 34 милиона лева.

Зърно от миналата година кооперацията в силистренското село Професор Иширково вече няма, каза Велика Славова. Миналогодишна продукция няма и при останалите. Продадена е 90%, от някои почти на безценица, заяви Боян Димов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренска област. 

В голям процент от случаите разходите са много по-високи и продажната цена не покрива себестойността

Търсят се и нови пазари за пшеницата, каза още Боян Димов, споделяйки за скорошна среща с посланика на Кувейт, в която са участвали и Министерство на земеделието, и производители.

Тенденцията е за повишаване на цените, съобщи той, като в момента продават само тези, които нямат достатъчно място за съхранение.

За да има печалба родният производител, трябва да продаде зърното си на пикова цена, това обаче се случва рядко. Затова и печелившата комбинация, според земеделците е половината да се продава преди Нова година, а другата половина след. Случва се понякога тази тактика и да не проработи. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна