Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Монтанско за двата мандата: Служебна победа няма да има

Снимка: Колаж: Радио Видин

Предложението да се въведе мандатност на кметовете на общини в България разбуни духовете на местните управници. Ограничението стига до два мандата, или 8 последователни години управление. По Конституция изборът на кмет на община е мажоритарен.

Област Монтана има 11 общини. С най-дългогодишен стаж е кметът на община Медковец Венцислав Евгениев, който управлява вече 8 мандата.

По образование той е машинен инженер. За първи път е избран за кмет на Медковец през 1991 година, от БСП.

Това е мажоритарен избор. Хората имат право да избират свободно, изтъква той и не одобрява предложените ограничения.

"Считам, че е недемократично и е връщане назад."

Най-младият кмет в област Монтана - Нина Петкова, управлява община Георги Дамяново. Тя е избрана за първи път през 2019 година, издигната от ГЕРБ.

Един мандат определено не стига, отчита Петкова. Според нея съкращаването на кметските мандати може да се отрази пагубно на населените места.

Златко Живков  Снимка: Радио Видин

Златко Живков е кмет на община Монтана в последните 24 години. По образование е историк, бил е директор на бившето спортно училище в града, след това началник на инспектората по образование. През 1999 година е избран за първи път за кмет на Монтана, от СДС. На последните избори Живков получи подкрепата на близо 72%от гласувалите. Член е на УС на НСОРБ.

Живков не крие изненадата си "от непремерената атака срещу местната власт", категоричен е, че избирателните права не може да бъдат ограничавани по подобен начин и дава европейски примери за дългогодишно управлявали кметове на големи градове.

"Служебна победа няма да има. Това е трети или четвърти опит и мен и колегите ми да ни отстраняват служебно", коментира кметът на Монтана.

Повече потемата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна