Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е последният работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция

В кулоарите на Народното събрание по време на заседанието на 28 юли 2023 г. На снимката: председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
Снимка: БТА

Днес ще е последният работен ден на парламента преди лятната ваканция, с което приключва и първата сесия на 49-тото Народно събрание.

В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи редица критики за задкулисие и пренебрегване на българския национален интерес:

"Хората, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, ако се съберат с политическия си опонент, едноръките джентълмени, партии на взаимното отрицание, стигнаха до здрава прегръдка. Спасяване на Бойко Борисов от "Барселонагейт", а на Кирил Петков - от наказателно преследване за нарушаване на Конституцията. За властта, парите и зад евроатлантическата завеса ще продадат и предадат всичко".

Депутатите гласуваха да удължат работното си време до изчерпване на всички точки в дневния ред. В Народното събрание започна окончателното обсъждане на общия законопроект за промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат строги наказания за ограничаване на войната по пътищата. 
Обсъждането на общия законопроект за изменения в Наказателния кодекс започна с напрежение започна. Повод стана общата дискусия по изменения, свързани с различни престъпления. Опозицията възрази и поиска близо 80 предложения да бъдат обсъдени поотделно между двете четения.

Стигна се до прекъсване на заседанието и до свикване на Председателски съвет. След него се реши разисквания да продължат текст по текст.


Мнозинството отхвърли предложението на Любен Дилов от ГЕРБ за отлагане на окончателното обсъждане на Наказателния кодекс за септември въпреки мотивите на Дилов:

"Изключително важни неща, засягащи съдбата на милиони хора, искате с лека ръка - след три заседания по 8 часа, и 9, и едно от 24, да ги приемем днес и тук".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова остро се възпротиви на предложението:

"Можете ли да излезете отвън да го кажете на майките и на бащите на убити деца от дрогирани шофьори? Три месеца ги лъжете. Всеки ден са тук и чакат нашето решение, а вие: "Дайте сега да го оставим за септември", за да идете на море".
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна