Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гледа промените в НК, целящи ограничаване на войната по пътищата

Снимка: БГНЕС

Промените в Наказателния кодекс, които въвеждат строги наказания за ограничаване на войната по пътищата - ще бъдат обсъдени на второ четене в Народното събрание.

В последния работен ден преди лятната ваканция, дневният ред на парламента е натоварен.

Промените в Наказателния кодекс са внесени от групите на ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане”. Социалистите правят промени на няколко групи престъпления, свързани с детската порнография и управлението на МПС след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 промила или когато деецът не е имал необходимата правоспособност, или разрешената максимална скорост е превишена с повече от 50 км/ч. Отбелязва се, че като допълнителна тежест може да бъдат посочени случаите от последните месеци на причиняване на смърт на служители на МВР при изпълнението на техните служебни задължения.

От БСП настояват зя увеличаването на наказанието “лишаване от свобода”, както и размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на деца, което ще има резултат по отношение на превенцията на подобен вид престъпления.

От “Възраждане” предлагат и включването на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност МПС и спирането му от движение.

От ГЕРБ-СДС настояват да се криминализира и отказът от проверка за установяване на употреба на наркотични вещества или техните аналози. Важна промяна е и премахването на контролния талон към средството за управление на моторно превозно средство с цел намаляване на административната тежест върху водачите.

Промени на второ четене ще се появят и в Закона за горите. Те са свързани с облекчаването на процедурата, по която домакинствата могат да закупуват дървесина за лично ползване от горските територии, общинска и държавна собственост. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15
Ружа Лазарова

Ружа Лазарова: Огромната политическа криза събуди демокрацията във Франция

" Това е огромна политическа криза, която събуди демокрацията във Франция . Ще видим дали това ще е за добро или зло".  Това коментира пред БНР Ружа Лазарова - френска писателка от български произход. По думите ѝ Еманюел Макрон понася много критики за решението си за разпускане на френския парламент . То обаче, според нея, не е без причина :..

публикувано на 22.07.24 в 11:10
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 10:54
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

Борел: Ще има голяма разлика в отношенията ни със САЩ според това кой е в Белия дом

"Ще има много голяма разлика за отношенията ни според това кой е в Белия дом", така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за държавен глава. Той обаче допълни, че не е негова работа да казва на американците какво да правят. На влизане за Съвет "Външни..

публикувано на 22.07.24 в 10:43
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Решаваща седмица преди изборите във Венецуела на 28 юли

Венецуела влиза в решаващата седмица преди изборите на 28 юли. На тях президентът Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат. Предизборни прояви в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро се организират  в десетки градове на Венецуела. На митингите идват хиляди хора със знамена и портрети на покойния лидер Уго Чавес и на..

публикувано на 22.07.24 в 10:09
Реджеп Ердоган

Ердоган за помощта за пожарите у нас: Ще продължим да бъдем солидарни с приятелите си в трудни времена

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори на публикация в социалната мрежа Х на президента Румен Радев, който благодари на Турция за подкрепата при овладяването на пожарите в района на Свиленград. Ердоган подчерта, че Турция ще продължи да бъде солидарна с приятелите си в трудни времена. "От мое име и от името на моя народ..

публикувано на 22.07.24 в 10:02

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна Гърция се очакват краткотрайни силни дъждове. Пожарната обстановка продължава да е критична,..

публикувано на 22.07.24 в 09:51