Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционалният контакт на дете с увреждане с коня е много важен

Още 20 хиляди лева са нужни по кампанията за спасяване на конната база "Ахил"

Продължава кампанията за събиране на средства за спасяване на конната база "Ахил" край София. 

В нея се провежда терапия за деца със специални потребности, а съществуването й е застрашено, тъй като собствениците на терена планират продажбата му. 
Конна база

От фондация „Можем заедно“ набират средства за банкова гаранция, с която да се изтегли кредит за закупуване на земята

Можете да се включите в кампанията по различни начини – има банкова сметка, пейпал, DMS номер, кампания в платформата "Каузи.бг," както и дарителска кутия в конната база, разказа за "Закуска на тревата" Ваня Тодорова, неин създател.

"В момента сме събрали 58 хиляди лв., което е много голяма сума, аз започнах доста неуверено, аз не очаквах, че ще има такъв широк отклик, като 90 на сто от тези събрани средства са от индивиуални дарители.

За съжаление фирми и организации не се включиха. Една много малка част е от фирми. Напредвма се малки стъпки. Трябват ни общо около 70 - 80 хиляди лева, така че сме почти на финала, каза още Тодорова.

По думите увреждането се разглежда комплексно - идват деца с различни проблеми в размитието, но в базата се работи и със съптстващите нарушения на децата.

"Като цяло терапевтичната дейност я извършва конят и с помощта на водачите на коня, като с това целим укрепване на мускулатурата, стимулиране на мускулния тонус, изправяне на гърба и главата, особено за децата с двигателни нарушения.

Въздействието е комплексно, като емоционалният контакт на детето с коня е много важен, поясни още Ваня Тодорова. 

Най-малкият дарител в кампанията е 10-годишната Лидия, която е пожелала да даде свои спестени пари, тъй като е привързана към конете в "Ахил".

Конна база


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!