Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Манолов: Пенсионната система се нуждае от сериозен анализ

| Интервю
Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

"Пенсионната система се нуждае от сериозен анализ – тих, експертен и категорично неполитически. Откакто стартира пенсионният модел, той беше обект на всякакви политически упражнения."

Това мнение изрази в интервю за БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

За Манолов моделът за кумулативно събиране на изискванията за стаж и възраст се нуждае от промяна, защото човек, навършил 19 години и след това преминал през университет, няма право на един ден отсъствие от трудовия пазар, за да изпълни изискванията. Според него "има възможни решения".

Втори стълб на пенсионното осигуряване трябва да има, но въпросът е дали трябва да е такъв, какъвто го въведохме и продължаваме да го поддържаме, изтъкна синдикалистът.

По въпроса с минималната работна заплата Димитър Манолов отбеляза, че работодателите си представят договарянето като диктат и казват - "цялата сила е в нас".

"Стана добра загрявка. Разговорът за следващия бюджет може да се проведе по-лесно", коментира президентът на "Подкрепа" относно Бюджет 2023.

"По отношение на Радиото се провежда систематична политика на ограничение, която сигурно има своята логика, но тя не е добра", допълни той за отпуснатите допълнително на БНР 1,5 милиона лева на фона на исканите между 7 и 12 милиона.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.