Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Катерина Тупарова

Снимка: musictheatre.bg

На 58-годишна възраст почина оперетната артистка Катерина Тупарова – една от най-ярките звезди на Националния музикален театър “Стефан Македонски“.

Родена е в град Ракитово, където преди месец беше удостоена с почетно гражданство. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков“ в Пловдив и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в София. Още като студентка дебютира на сцената на Варненската опера и става член на трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“. 

Репертоарът й включва над 70 роли от класически оперети, мюзикъли и детски спектакли. Сред тях са множество субретни роли като Щаси в “Царицата на чардаша“ и Полина във “Великата неизвестна“, както и главни роли като Илайза Дулитъл в “Моята прекрасна лейди” и Инес в “Островът на мечтите“. Гастролирала е в Германия, Австрия, Швейцария, Дания, Люксембург, Белгия, Холандия, Франция, Япония, Украйна, Швеция.

“Аз съм щастлив човек! Съдбата ме обича! Получила съм онова, за което най-много мечтая от ранна детска възраст - да се кача на сцената не къде да е, а на Музикалния театър“ споделя Катерина Тупарова в едно от последните си интервюта за БНР.  

По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени