Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка?"

Райна Аврамова: Не искам да смятам, че Истанбулската конвенция се вкарва през задния вход, но така звучи

Мястото на закрилата на лицата в интимна връзка е в Наказателния кодекс, не в Закона за защита от домашното насилие, смята адвокатът

| Интервю
Райна Аврамова
Снимка: БГНЕС

Законодателните промени, които депутатите от Правната комисия одобриха спешно с въвеждането на понятието "интимна връзка" няма да доведат до абсолютно нищо като ефект, дори превенция. Те ще предизвикат още по-голямо объркване в самата съдебна система, по-специално предложените изменения в Закона за защита от домашното насилие.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Райна Аврамова. Тя се аргументира детайлно защо мястото на закрилата на лицата в интимна връзка трябва да е в Наказателния кодекс, а не в Закона зазащита от домашното насилие.  

Дефиницията за интимна връзка, приета от Правната комисия, гласи, че това е "доброволен, относително траен съюз между две лица".

"Първо какво значи относително? Спрямо кое ще бъде съотносимо? "Относително" и "трайно" са две думички, като всяка една изключва другата. Това ще доведе до различни тълкувания на различните съдебни състави и ще предизвика невероятна каша. Реално се изваждат лицата, които са във фактическо съпружеско съжителство, защото тези думички – "фактическо съпружеско съжителство" се заменят с "интимна връзка".

Най-добрият вариант е да се махне изцяло "интимната връзка", смята Аврамова.

"По отношение на Закона за защита от домашното насилие настава още по-голямо объркване, зачертава се фактическото съпружеско съжителство, вкарва се в този закон да попадат лица, които са в интимна връзка. Това могат да бъдат лица от един и същи пол. Не искам да смятам, да ми напомня на вкарване на Истанбулската конвенция през задния вход", коментира Райна Аврамова в предаването "Преди всички".

"Това е закон за домашно насилие. Ние нямаме узаконен брак между лица от един и същи пол. Нямаме узаконено фактическото съжителство на семейни начала между лица от един и същи пол. Няма как мястото на тази защита да бъде в Закона за защита от домашното насилие. Мястото на тази защита ще бъде в Наказателния кодекс."

Запитана има ли основание да допуска, че има дълбока цел, в която трябва да бъдат подозирани депутатите с внасянето на тези изменения, Райна Аврамова посочи:

"Не ми се иска, но така звучи и така изглеждат фактите. Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка? Ако узаконим браковете между лица от един и същи пол и съжителството на съпружески начала между един и същи пол, тогава нямаше да има проблем да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка, за да може да попадат под закрилата на Закона за защита от домашното насилие. Но при положение, че нямаме такова узаконяване в България, то тогава ще се търси защита и на този кръг лица, които са от един и същи пол и съжителстват на съпружески начала или пък имат интимна връзка – ще трябва тяхната защита да бъде уредена в Наказателния кодекс."

По думите ѝ тази форма ще обхване "всички други форми извън брака като форма и съжителството на съпружески начала".

Аврамова акцентира върху заглавието и духа на закона - за защита от домашно насилие, тоест присъства думата "дом", която има съвсем различен смисъл от този, влаган от депутатите с предлаганите промени.

"Лицата в интимна връзка не е задължително да живеят в един дом. Интимната връзка, ако погледнем тълковен речник, това е близост. Близост има между приятели, между колеги", допълни още Райна Аврамова относно тълкуванията, които могат да възникнат във връзка с понятието "интимен".

Трябва да се въведе допълнителен член в Наказателния кодекс, който да регламентира гаврата, изтезанията, унижаването на човека като деяние. Включването на този състав ще даде възможност да бъдат обхванати всички лица, не само тези в сексуална връзка – ще бъдат обхванати например съквартиранти, наематели, студенти, подчерта адвокатът.

"Аз ако съм съквартирант с вас и ви нарежа с макетно ножче, острижа ви косата, ще попадна автоматично в този член, който ще бъде изцяло нов и ще регламентира тази гавра."

Сега според Аврамова тази категория лица остава незащитена.

Ако депутатите в Правната комисия имаха идея да се вслушат във всички становища и да ги анализират, нямаше да гласуват точно текстовете, които са внесени, каза още Аврамова. Според нея в случая става дума за "непълни, неясни, неточни" предложения.

Според нея след няколко месеца политиците ще трябва да отговарят защо тези промени не са проработили, защото "хората стават все по-будни и един ден те ще потърсят отговорност за всяко действие".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени