Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев: Даваме около 100 БТР-а от складовете на МВР на Украйна

Проектът за решение на Народното събрание ще бъде внесен днес и ще бъде подкрепен от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Снимка: БГНЕС

Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България като помощ на Украйна, заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в интервю за бТВ.

БТР-ите, произведени през 60-те и 70-те години на миналия век, са придобити от тогавашните “Вътрешни войски” (днес жандармерия), но не са използвани и са с отпаднала необходимост, посочва БТА.

По думите на Мирчев, в реализацията на инициативата участват премиерът Николай Денков, министрите на вътрешните работи и на отбраната, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Проектът за решение на Народното събрание ще бъде внесен днес и ще бъде  подкрепен от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Депутатът изрази надежда, че страната ни все още ще може да се възползва от обещаната военна помощ от САЩ в замяна на предоставянето на Украйна на съветска техника. Но подчерта, че през декември миналата година служебният кабинет на президента Радев е отказал сделка срещу пращането на съветско въоръжение  на Украйна да получим модерни американски системи за противовъздушна отбрана за 200 млн. долара. “Радев е много загрижен за българската армия, но пропусна шанса. Видяхме, че модерна ПВО система сваля в Украйна и суперзвуковите ракети на Путин”, каза Мирчев.

По думите му, за последните 16 месеца Украйна е инвестирала 5 млрд. лв. в българската икономика за покупка на българско оръжие и боеприпаси, като до края на годината сумата може да стане 7 млрд. А като безвъзмездна помощ България досега е пратила най-малко спрямо останалите страни. Очертавал се нов пакет, който също ще е сравнително малък.

Ивайло Мирчев каза още, че продажбата на ядреното оборудване за АЕЦ “Белене” на Украйна също е много добра сделка, защото така не само ще помогнем на украинците да довършат своята ядрена централа и да си върнем значителна част от нашите инвестиции, но и да се отървем от един голям корупционен проект и средство за руско влияние у нас.

Запитан за напредъка в кадровите назначения в регулаторните органи, Ивайло Мирчев каза, че до голяма степен вече действа механизъм за подбор и съгласуване с ГЕРБ, за който ДБ настояваше. Предстои решение на групата на ПП-ДБ за преизбирането на Димитър Радев начело на БНБ, както и за шеф на Сметната палата, за която коалицията вероятно също ще издигне кандидат. Днес ще бъдат разпределени председателските места на парламентарните комисии, като според него е логично ПП-ДБ да оглави комисията по електронно управление.

“Надяваме да имаме единна национална регистрация с ПП за местните избори в цялата страна, както направихме в София”, каза още Мирчев. Той отхвърли възможността за предизборно единодействие с ГЕРБ в столицата, защото ПП, ДБ и “Спаси София” се борят с наследството от нейното дълго управление и залагат на модерни перспективи за развитие на града. “Голямата ни цел е да спечелим мнозинство в общинския съвет, за да не зависим от никоя партия”, каза Ивайло Мирчев.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния за хора терен, каза за БНР тази сутрин кметът на с. Самораново Райко Цветков, който в този час ще..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята за нето е на народния певец Марин Иванов. Тази година на откритата сцена в центъра на Черни..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  От месеци финансисти наблюдават увеличение на..

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31