Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Ганев: Спад в обема на сделките с недвижими имоти, цените обаче се запазват

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

"Обемът от сделки за първите 6 месеца на годината е -12% в страната. За по-големите градове се движи от -12 до -17%". Това заяви пред БНР Добромир Ганев - председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Той уточни, че сравнението е спрямо същия период на миналата година, като последните 2 години са били най-силните от 15 години назад. 

Експертът не очаква промяна в тенденциите. По думите му няма да има спад в цените на имотите, а по скоро ще има спад на ръстовете.
 
Потвърдили са се и очакванията за намаляване на обемите:

"В първото 6-месечие започнатото ново строителство в София е с 56% по-малко. Предприемачите са доста предпазливи в тази ситуация". 

"В София около 50% от сделките се случват с някакво ипотечно кредитиране, което е най-високият процент. В останалите големи градове той достига максимум 35, в някои и под 30%", посочи той и даде за пример САЩ, където ипотечното кредитиране като участие в сделките е в над 75-80%.

По думите му България все още има доста консервативен пазар по отношение на получаване на ипотечно кредитиране за придобиване на имот. Това е свързано и с доходите на населението, обясни Ганев. 

Той посочи очакванията на експертите в банковия сектор във връзка с лихвите: "Може би лихвите по ипотечното кредитиране ще се увеличат в рамките на 0,5% в следващите месеци. Към момента лихвите по ипотечното кредитиране в България са вторите най-ниски в Европа след Малта. Ние виждаме ипотечно кредитиране, което се свива през първото 6-месечие само с 3%".

Добромир Ганев заяви, че на годишна база в България се правят около 230-240 хил. сделки с недвижими имоти, което според него, е незначителен процент спрямо населението на страната. 

При наемите тенденцията е на леко покачване, подчерта още експертът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!