Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Автомобил се отнема при извършено престъпление. За такова се говори при влизане в сила на присъда"

Отнемането на автомобил за алкохол и наркотици: "Ще видим каква беля се случва с един недомислен текст"

Емануил Йорданов: Ако някой си мисли, че може през МВР да спечели избори, това означава, че или не е наясно с изборния процес, или живее мислено в Латинска Америка

| Интервю
Емануил Йорданов
Снимка: БГНЕС
Ако някой си мисли, че може през МВР да спечели избори, това означава, че или не е наясно с изборния процес,  или живее мислено в Латинска Америка. Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

"Не е лошо хората, които атакуват сегашния министър за персоналните промени в МВР, да отворят закона и да видят какви са функциите на министъра. Цялата кадрова дейност е подчинена на него. Той носи отговорност за всичко в министерството. Нормално е да извършва една или друга промяна, ако някой не се справя с работата си. Когато човек влезе в министерството, той вижда една картина, която сериозно се различава от тази, която се вижда отвън. Хората в другите държави възприемат това като част от управленския процес."
Йорданов коментира въвеждането на новите и по-строги санкции за шофьори, употребили алкохол и наркотици, и възможността за отнемане на автомобила на нарушителите. 

"МВР изпълнява разпореждания, които би трябвало да дойдат от прокуратурата. Но бих попитал хората в НС дали са чували за презумпция за невиновност, която се съдържа в Конституцията и НПК. Отнемане се осъществява при извършено престъпление. А за такова може да се говори при влизане в сила на присъда".

Тази идея беше любима на един корифей – господин Гешев, припомни той в предаването "Преди всички". 

"Сега ще видим каква беля се случва с един подобен недомислен текст. Ще се появят най-различни съпътстващи производства. Накрая е много възможно държавата да плаща". 

Бившият вътрешен министър не смята, че сгъстяването на криминалните случаи напоследък говори за очертаване на някаква тенденция. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Емануил Йорданов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна